Печатницата, където бяха открити бюлетините. Снимка: Impact press group
fallback

Иззетите 350-те хиляди бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд, не са технологичен брак, съобщиха за bTV от Върховната касационна прокуратура. Припомняме, че вчера при акция на прокуратурата и ДАНС в печатница бяха открити 350 000 бюлетини, а от “Мултипринт“ обясниха, че ставало дума за  технологичен брак.

Разкритието предизвиква остра политическа реакция. Партиите поискаха извънредни действия, за да се гарантира честността на вота, а от печатницата бяха категорични, че скандал няма.

Прокуратурата потвърди формулировката на съобщението си от вчера – намерените вчера палети са били опаковани в найлони и готови за изнасяне.

Oще по темата

Държавното обвинение е открило в печатницата и 4 палети брак - намачкани и отделени бюлетини, но не опаковани за изнасяне. Записите от видеокамерите в печатницата са иззети и предстои разпит на всички работещи там.

От прокуратурата уточниха, че образуваното досъдебно производство е за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне утре. Експертизата на бюлетините е поверена на печатницата на Българската народна банка (БНБ).

Според договора за обществената поръчка печатницата е била охранявана от Съдебна охрана до 9 май.

Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата, опровергавайки твърденията на Министерския съвет.

Вчера от правителствената пресслужба разпространиха съобщение, че Министерският съвет е изпълнил всички свои ангажименти във връзка с отпечатването и разпространението на изборните бюлетини. “Нашите взаимоотношения с тази печатница са приключили на 8 май. Министерски съвет няма задължение по договор и по съществуващите в страната закони да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата", заяви министър-председателят Марин Райков по повод скандала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

142

500

преди 11 години

Що прокуратурата не започне да събира доказателства например за ГРАБЕЖА ОТ ПРЕХОДА НАСАМ ДО ДЕН ДНЕШЕН, ЗАЩО СРЕЩУ МАДЖО НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЗАЩО СРЕЩУ ГОЦЕВ НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЗАЩО ? ЗАЩО? ЗАЩО? Защото прокурор се става или по политическа поръчка или с пари, които завалията трябва да си върне - също и като жадните за власт депупати.

141

Анонимен

преди 11 години

Всички полит партии от 1944 г. до днес - В ЗАТВОРА! Заедно със 90 % от сегашните ПРОКУРОРИ - слуги на БСП, ГЕРБ и прочие.

140

500

преди 11 години

За тая ли прокуратура - българската - става въпрос? Сето не повдигна обвинение нито на Маджо, нито на момчетата от прехода??? Тая прокуратура която няма доказателства за нито един истински престъпник!!! За тая клатикура ли??? Евтини поръчки?ф БГ прокуратурата е толкова точна в преценките си, колкото Цвъ ЦВъ излови *** - дедесари и Румен пашата например. Тая прокуратура е червено - герберснка и всичко е постановка, за да се запази статуквото. Всички ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ СЛЕД 1944 Г. ДО ДНЕС

fallback