Снимка: Булфото

В печатница "Мултипринт" - Костинброд са открити 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини. Те са били извън количествата по договора с Министерски съвет за отпечатване на бюлетини, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС), Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по служба - чл. 282 от НК, и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите по чл. 169г от НК.

На 10 май 2013 г. късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт" в гр. Костинброд, както и разпити на свидетели. В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12 май 2013 г. До 8 май 2013 г. „Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10 май 2013 г. бюлетини са извън тези количества.

Разследването по досъдебното производство продължава. По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12 май 2013 г., прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица. Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана.

Собственикът на печатницата Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ, твърди, че агентите на ДАНС не са открили нищо нередно. Той обясни, че откритите количества са бракуваните бюлетини, които имат дефект и не биха могли да се използват на изборите. Бончев каза, че има 2 процента брак на поръчаните от Министерския съвет 8 милиона и 340 хиляди бюлетини.

Ние сме длъжни да съхраняваме технологичния брак, докато премине изборният ден. Така че ние сме си спазили договора и сме съхранили технологичния брак, коментира той пред БНТ.

От държавното обвинение не съобщиха детайли по случая извън официалното прессъобщение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase