Яне Янев Снимка: архив, БТА
fallback

До края на деня РЗС ще внесе жалба в ЦИК, Сметната палата и НАП срещу БСП, ДСБ и Движение България на гражданите относно надвишаване размера и нерегламентирано финансиране на предизборната им кампания. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Повод за сигнала е масираното излъчване на предизборни клипове в най-гледаното време на водещите национални телевизии.  От партията на Яне Янев изчисляват, че 30-секунден видеоклип в най-рейтинговата телевизия е 9952 лв без ДДС, а репортажите са 11019 лв. без ДДС.

Посочените формации излъчват своите клипове между 10 и 20 пъти дневно. По най-скромни разчети всяка една от трите формации харчи ежедневно около 100 000 лева само за една телевизия, а те рекламират поне в три, посочват от РЗС.

Според техните сметки партиите на Станишев, Костов и Кунева са похарчили само за излъчване на рекламен клип около 3 милиона лева в рамките на цялата кампания само за един телевизионен канал и за останалите телевизии – национални и регионални – още толкова.

Освен това Янев е преброил, че партията на Кунева в национален мащаб има над 400 билборда, рекламира в радиа, вестници, сайтове и социалните мрежи.

Според РЗС елементарната калкулация показвала, че партията на Кунева, която е без държавна субсидия и с минимални дарения, е похарчила около 5 милиона лева. 

От РЗС припомнят, че Изборният кодекс въвежда ограничение за финансирането на предизборна кампания общо до 4 милиона лева за партия или коалиция.

От партията на Янев правят извод, че посочените три формации са изхарчили практически целия си лимит само за реклама в телевизиите. „Възниква основателният въпрос с какви средства трите формации покриват останалата част от разходите си – за агитационни материали, транспорт, комуникации, наеми и др.“, питат от РЗС. 

РЗС настоява за незабавна проверка от страна на Сметната палата и пълна ревизия на финансовите потоци към тези партии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

krassimir.noushev

преди 10 години

Явно много хора не са наясно как се финансират самите партии. Янето, обаче, го знае много добре и трябва да му напомним неговите билбордове, които преди време беше нацъкал из цяла България с не знам какво финансиране. И ако не се лъжа за това го разследваха. Всеки си носи отговорност пред закона и не вярвам да има пушек след поредния негов фишек.

71

Trina

преди 10 години

По време на чума си правят пир!Чии са тези милиони!Да не би тези партии сами да са си изработили тези пари!Народът го правят на ***!Народните пари пълнят касите на медиите !

70

petq.petrova.7564129

преди 10 години

Отново се опитват по много жалък начин да оплючт ДБГ! Хората обаче виждат кой какъв е и ще подкрепят ДБГ, защото е най-отворената гражданска партия, надеждата ни за един по-добър живот!

fallback