Иван Костов. Снимка: архив Булфото

Нов закон за защита на конкуренция поиска снощи лидерът на ДСБ Иван Костов на предизборна среща в Перник. Според него трябва да се спре злоупотребата с господстващо положение в българската икономика.

По думите му големите фирми злоупотребяват с господстващото си положение и принуждават малки фирми да поемат ангажименти, вследствие на които те фалират. Тази практика може да се пресече с нов закон за защита на конкуренцията, с хора, които да се изправят срещу фирмите с господстващо положение и предотвратят това, което те причиняват на икономиката, смята Костов, цитиран от БТА.

Изчезването на малките фирми се дължи и на контрабандния внос, който ни залива, твърди лидерът на ДСБ. Според Иван Костов пазарът трябва да бъде либерализиран.

При наличие на истинска конкуренция производителят ще може да прибере повече добавена стойност, смята той. Хората, които ще се занимават с регулиране и защита на конкуренцията, трябва да защитават интересите на потребителя, а не на операторите и фирмите, които са с господстващо положение, категоричен е водачът на ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase