Юристите на РЗС ще станат пак ученици. Снимка: Булфото, архив
fallback

На 9 април, във вторник, в 9.00 часа, председателят на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев ще заведе в президентската администрация част от юристите на партията и кандидати за народни представители, завършили право и публична администрация, съобщават от партията.

От пресцентъра на РЗС заявяват, че не са упълномощени да дават каквито и да било подробности, свързани с желанието на кандидат-депутатите да получат обещаните от президента съкратени курсове по конституционно право. На 29 март прессекретариатът на президентската администрация разпространи следното съобщение:

"Администрацията на президента изразява готовност да организира съкратен курс по конституционно право за всички политици и кандидат-депутати. Това ще им помогне да бъдат максимално компетентни и коректни занапред при боравенето с текстове от Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава да налага вето или да издава укази за обнародване на закони".

Oще по темата

Всичко започна, когато Яне Янев обвини президента, че под натиск на олигарси и шефове на ЕРП-та се готви да наложи вето върху Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

След като законът беше обнародван в Държавен вестник, от партията на Янев заявиха, че са “спечелила битката“, защото президентът е издал указ и законът е обнародван "под натиск на РЗС".

По този повод администрацията на президента уточни, че указът за обнародването е издаден още преди изказванията на Яне Янев за съмнения, че се готви вето. От президентството дори предложиха съкратени курсове по конституционно право за политици и кандидат-депутати.

Обучението ще им даде възможност за обективна преценка и призивите им през медиите един или друг закон да бъде „пуснат“ или „върнат“ няма да се дължат единствено на политическо или предизборно говорене. Ще избегнат и популистките спекулации за налагане на натиск от един или друг фактор, се казваше в позицията на президентството.

От РЗС пък реагираха, заявявайки, че действително би било добре президентът да организира обучение по конституционно право, на което обаче да присъстват основно представители на президентската администрация и членове на служебното правителство.

В крайна сметка очевидно учебни занятия ще има и класът на РЗС ще се събере в президентството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Странен

преди 11 години

До АнонименНе знам към кого е това обръщение, но очевидно неяснотатата в "програмата" на "Пубелчана администрация" е очевидна. Поведението на Плевнелиев е на махленско ниво, не му е работа да ограмотява партии, още по-малко му е работа да демонстрира такова ниско ниво на поведение. Че защо само партии, за ограмоти и нас, обикновените хора, щом е толкова дашен и има свободно време.

46

Анонимен

преди 11 години

До eТъпанар, знаеш ли изобщо програмата на Публична адм., че се изказваш?

45

Анонимен

преди 11 години

До АнонименЯне има доста добри шансове да влезе в политиката и нямам никакво обяснение защо сте седнали да го одумвате така. Типично родна черта е, да плюем по каквото и да е.

fallback