Яне Янев. Снимка: архив Булфото

РЗС са внесли два сигнала в прокуратурата, касаещи министри от служебното правителство. Единият засяга всички членове на кабинета, а другият – конкретно министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

По данни на РЗС, представени днес от лидера на партията Яне Янев, всички министри от служебното правителство са попълнили декларации с невярно съдържание. По думите му те закъснели с предоставянето на декларациите си за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, попълнили ги със стара дата на 21 март и поради липса на свободни входящи номера за предходни дни в администрацията на президентство им сложили изходящи номера.

В типичния си стил Янев разказа подробности около извършването на нарушението все едно е присъствал на събитията.

По данни на РЗС на 20.03 служители на Народното събрание се обадили в Министерския съвет и предупредили, че на този ден изтича последният срок за подаването на декларациите. След позвъняването се отзовал само министърът на здравеопазването Николай Петров. По думите на Янев всички останали са търсили възможност да “излязат от ситуацията“.

Според Янев “при форсмажорни обстоятелства и в паника“ те уведомяват администрацията на президентството за случващото се.

Стадната форма на самосъхранение им е изиграла лоша шега, обясни Янев. По негови думи на 21.03 те решават да подадат декларациите със задна дата. Обаждат се в администрацията на държавния глава, но оттам им отговарят, че няма свободни входящи номера за 19 и 20 този месец. Тогава “едно от лицата в тази сбирка“ предложило да се ползват изходящи номера от деловодството.

Започва попълване на конвейер в едно истерично бързане, разказа Янев подробности около личните преживявания на служебния кабинет. Според данни на РЗС дори здравният министър, който вече си има декларация, решава да подаде нова с другите.

Осъществено е антидатиране – това е престъпление по НК и попълване на документи с невярно съдържание, разкри Янев нарушенията на министрите според правния отдел на партията му.

По-остри критики бяха отправени към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който по данни на РЗС, набавени от Търговския регистър и сайта на компанията, на която е съосновател, все още се водел нейн президент. Янев не отговори конкретно на въпроса дали се е съобразил с това, че промените в Търговския регистър се отразяват след време и че сайтът на компанията може просто да не е обновен.

В изявлението си Яне Янев отново остро нападна държавния глава Росен Плевнелиев, който според лидера на РЗС е виновен за всички тези нарушения. РЗС поиска Плевнелиев да освободи Василев от поста му, той “да си оправи документите“ и после отново евентуално да го назначи. Лидерът на РЗС настоя още Плевнелиев да обясни действията на администрацията си и да каже “кой ще понесе отговорността“.

Днес направи впечатление, че Янев много е смекчил тона към служебния премиер Марин Райков. Лидерът на РЗС обясни, че Райков му направил добро впечатление на срещата им в сряда и се адаптирал по-добре, отколкото от РЗС очаквали.

По думите на Янев премиерът дори обяснил, че антикорупционните действия на РЗС са много важни за държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase