Снимка: архив Булфото

Администрацията на президента изразява готовност да организира съкратен курс по конституционно право за всички политици и кандидат-депутати. Това ще им помогне да бъдат максимално компетентни и коректни занапред при боравенето с текстове от Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава да налага вето или да издава укази за обнародване на закони, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Обучението ще им даде възможност за обективна преценка и призивите им през медиите един или друг закон да бъде „пуснат“ или „върнат“ няма да се дължат единствено на политическо или предизборно говорене. Ще избегнат и популистките спекулации за налагане на натиск от един или друг фактор, се казва в позицията на президентството.

Администрацията на държавния глава влезе в задочен спор с лидера на РЗС Яне Янев, който по-рано днес отново атакува служебния кабинет и президента.

Днес на пресконференция Янев обясни, че партията му е “спечелила битка“, след като промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, са били обнародване в Държавен вестник.

Преди няколко дни лидерът на РЗС обвини президента, че под натиска на олигарси и шефове на ЕРП-та се готви да наложи вето върху закона.

Още по темата
Днес Янев обясни, че под натиска на РЗС президентът е издал указ и законът е обнародван.

От администрацията на президента изразяват съжаление, че в обществото се лансират неверни факти, които се представят като достоверни.

Пример за това е „достоверната информация“, че юристите на държавния глава на 24 и 25 март 2013 г. са работили по възможността Законът за публичност за имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, да бъде върнат“.

Тази информация не отговаря на истината, което е видно от брой 30 на „Държавен вестник“, от който става ясно, че указът за обнародване на закона е издаден още на 20 март 2013 г., категорични са от президентството.

Приписването на заслуги и „победи“ е некоректно в този случай, добавят от “Дондуков“ 2 в отговор на брифинга на Янев.

От администрацията на президента опровергават и твърденията на Янев, че служебните министри са подали декларации със задна дата. Лидерът на РЗС нападна остро държавния глава и обясни, че Росен Плевнелиев носи цялата отговорност.

Администрацията на президента заявява, че всички министри от служебното правителство са подали в законоустановения седемдневен срок декларации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Освен това, от членовете на кабинета са изискани и декларации, в които дават съгласието си всички посочени от тях лични данни да бъдат публично оповестени, с цел обществото да получи пълна информация за членовете на служебния кабинет, заявяват от администрацията на държавния глава.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase