Юристите на РЗС ще станат пак ученици. Снимка: Булфото, архив

На 9 април, във вторник, в 9.00 часа, председателят на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев ще заведе в президентската администрация част от юристите на партията и кандидати за народни представители, завършили право и публична администрация, съобщават от партията.

От пресцентъра на РЗС заявяват, че не са упълномощени да дават каквито и да било подробности, свързани с желанието на кандидат-депутатите да получат обещаните от президента съкратени курсове по конституционно право. На 29 март прессекретариатът на президентската администрация разпространи следното съобщение:

"Администрацията на президента изразява готовност да организира съкратен курс по конституционно право за всички политици и кандидат-депутати. Това ще им помогне да бъдат максимално компетентни и коректни занапред при боравенето с текстове от Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава да налага вето или да издава укази за обнародване на закони".

Още по темата

Всичко започна, когато Яне Янев обвини президента, че под натиск на олигарси и шефове на ЕРП-та се готви да наложи вето върху Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

След като законът беше обнародван в Държавен вестник, от партията на Янев заявиха, че са “спечелила битката“, защото президентът е издал указ и законът е обнародван "под натиск на РЗС".

По този повод администрацията на президента уточни, че указът за обнародването е издаден още преди изказванията на Яне Янев за съмнения, че се готви вето. От президентството дори предложиха съкратени курсове по конституционно право за политици и кандидат-депутати.

Обучението ще им даде възможност за обективна преценка и призивите им през медиите един или друг закон да бъде „пуснат“ или „върнат“ няма да се дължат единствено на политическо или предизборно говорене. Ще избегнат и популистките спекулации за налагане на натиск от един или друг фактор, се казваше в позицията на президентството.

От РЗС пък реагираха, заявявайки, че действително би било добре президентът да организира обучение по конституционно право, на което обаче да присъстват основно представители на президентската администрация и членове на служебното правителство.

В крайна сметка очевидно учебни занятия ще има и класът на РЗС ще се събере в президентството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase