Росен Плевнелиев поздравява служебния премиер Марин Райков. Снимка: БТА

„Основното, с което трябва да се заеме служебното правителство, е да организира честни избори и да запази стабилността във всичките й аспекти”. Това заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. „Кабинетът е много добре подбран”, заяви още той.

„Колкото до кандидатурата за вътрешен министър, аз виждам, че пак се започва рефренът, че няма да са честни изборите. Петя Първанова от 2001 година е на ръководна длъжност в МВР”, посочи той. Ангел Найденов от БСП контрира, като запита кой тогава е бил главен секретар на ведомството.

По думите на Главчев е важно служебното правителство да спази бюджетната рамка. „То може да пренасочва разходи. За сметка на едни разходи, може да се насочат разходи в социалната политика. Сериозни са очакванията към това правителство. Трябва да му дадем време да покаже какво може да постигне. Не може да подхождаме с предубеждение, че те са свързани с този или онзи”, посочи още депутатът от ГЕРБ.

Още по темата
Ангел Найденов от БСП пък настоя зам.-министрите от кабинета на ГЕРБ да подадат оставка от сегашния служебен кабинет. Депутатът поиска и областните управители да си ходят, защото при тях ще се съхраняват протоколите от предстоящите избори и можело да има манипулации. Той заяви, че поне 7 от новите министри са близки до ГЕРБ.

“Поне седем от сегашните министри са свързани с предишното управление и са били зам.-министри, те могат да бъдат идентифицирани като част от това управление”, посочи Ангел Найденов.

“Част от усещанията са свързани с разочарование, виждаме втори или трети екип, отбор на ГЕРБ. Не виждаме защитени претенции от страна на президента и на служебния премиер – да се чуе гласът на хората и да се представи истината. Хората очакват да чуят истината за завареното положение. Ако това не се направи, това ще бъде отговорност на служебното правителство”, добави червеният.

„Радвам се, че начело на държавата ще застанат интелигентни хора, но интелектът не е единственото необходимо качество”, заяви евродепутатът Надежда Нейнски. По думите й служебният й премиер Марин Райков е убеден демократ. „Той е проверен в много трудни моменти. Беше част от един екип, с който беше поставено началото на модернизирането на България”, добави тя. Нейнски коментира обвиненията на Волен Сидреов, че Райков е отговорен за „либийския случай”. „Голяма изненада е, че либийският случай беше засекретен”, заяви тя и съжали, че подробности не могат да бъдат огласени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase