Лидерът на БСП Сергей Станишев. Снимка: БТА

БСП ще оценява дейността на служебния кабинет ежедневно, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
Според него няма как да се говори за честни и неманипулирани избори, ако ръководството на МВР остане същото.

„Няма как да се говори за честни избори, ако ръководството на МВР остане същото, назначено от Цветанов и представляващо неговото най-тясно политическо обкръжение, начело с г-н Флоров, ръководителя на БОП. Назначаване на г-жа Първанова за министър на вътрешните работи, която се занимава с европейските въпроси, трудно дава гаранции, че това няма да се случи“, смята лидерът на левицата.

Според него първото изпитание пред новия вътрешен министър ще бъде проверката на информацията за проследяване, подслушване и създаване на досиета на лидерите на протестиращите граждани.

„Изборите се организират в голяма степен от МВР, която трябва да гарантира тяхната законосъобразност, а досега МВР изпълняваше политическа поръчка на г-н Цветанов. Имаме много сериозни подозрения, че с това действие се гарантира „професионалното” ръководство на г-н Флоров да запази своите позиции и реално да ръководи МВР”, добави Станишев.

Още по темата
Лидерът на БСП поиска още да бъдат сменени областните управители, които били политически назначения на ГЕРБ, както и председателя на борда на "Информационно обслужване" Михаил Константинов.

Станишев смята, че в Гражданския борд за честни избори трябва да влязат представители на неправителствените организации, които имат опит в наблюдението на избори и са констатирали нередности на предишните президентски и местни избори, както и представители на протестиращите.

Трябва да има максимално разширено представителство на гражданското общество на всички етапи от наблюдението и провеждането на изборите, ще видим дали служебният кабинет реално ще има волята да го направи, коментира Станишев.

В противен случай ще се потвърди подозрението, което може да възникне и възниква, че това е втори резервен Б или В отбор на ГЕРБ, отбеляза той и посочи, че не малко от хората са били заместник-министри в досегашния кабинет и се очертава много заместник-министрите да останат на постовете си.

Станишев отбеляза още, че съставът на служебния кабинет е обявен в последния възможен срок.

„Г-н Плевнелиев обяви структурата на кабинета и помоли - да не бъде съден и да бъде оставен да си свърши работата. Това няма как да се случи. Ще съдим служебния кабинет по неговите действия“, заяви Сергей Станишев.

Според него основните приоритети пред служебното правителство са да организира честни избори, да разкрие истината за състоянието на държавата – на публичния сектор, на бюджета, на държавните предприятия, на социалната сфера, за да се знае наследството, и да предприеме спешни мерки за социално успокояване в държавата.

Много бързо ще проличи в действията на министъра на финансите и на другите министри дали се опитват да заметат следите от това безобразно управление или ще кажат истината, коментира той.

"Защо президентът не разпуска незабавно този парламент, който е напълно изчерпан, а тупа топката до 15 март, кое поредно безобразие ще приеме мнозинството", попита още Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase