Лидерът на БСП Сергей Станишев. Снимка: БТА

БСП разполага с достоверна информация, че в МВР по заповед на министъра в оставка Цветан Цветанов са изготвени досиета на лидерите на гражданските протести, съобщи лидерът на левицата Сергей Станишев, предаде БТА. Той уточни, че имат тази информация от МВР.

Водачите на гражданските протести са подслушвани по телефона, следена е тяхна SMS и email кореспонденция, а някои са поставени и под външно наблюдение, посочи Станишев.

По думите му това се прави с цел тези хора да бъдат дискредитирани. Сред разработваните от МВР са Ангел Славчев, Дончо Дудев, Янко Петров, Янаки Ганчев и други.

Още по темата
Станишев отбеляза, че има изготвени досиета и на лидерите на местните протести и изрази опасения, че всички тези разработки и досиета ще бъдат използвани за оказване на натиск върху лидерите на протеста и върху тяхната свободна воля.

От БСП искат служебният министър на вътрешните работи да провери тази информация - за кои от лидерите на протестите има разработки в МВР, по чия заповед, има ли съдебна заповед за тяхното подслушване и следене.

„Проверката на тази информация ще бъде първият тест за служебния министър на вътрешните работи, каза още Станишев.

Лидерът на БСП апелира към новия министър на вътрешните работи в служебното правителство да не позволява Станимир Флоров да прикрие следите за тези разработки. Виждаме един опит за тотална полицейщина с познатите на Цветанов подходи от времето на Държавна сигурност - да се притискат хора, да се манипулира общественото мнение, да се потушават и насочват гражданските протести, коментира той. По думите му това напомня за похватите
на един тоталитарен и диктаторски режим.

Миналата седмица вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов заяви, че „от 50 човека, които се възприемат като лидери, около 49% са допир с нарушение“.  След това пък Янко Петров коментира пред bTV, че хората се чувстват застрашени и очакват постановки с подмятане на наркотици. Започна следенето на колите, правят проверки къде как се събираме, светят с фенерче, заяви тогава един от организаторите на протестите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase