Цветан Цветанов. Снимка: БТА
fallback

Няма човек, който да изнудва или държи в зависимост премиера Бойко Борисов, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод скандала „Буда“. Доказателство за това било решението на премиера да бъде разсекретено и деклафицирано досието му, от което излезе само предложение за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“.

Според Цветанов Борисов е дал отговор на всички „тези публикации и спекулации в публичното
пространство“.

Според МВР шефа оттук нататък ще има постоянно тиражиране на информации, които по никакъв начин може би не кореспондират с действителността, може би няма такива материали, които да се намират в МВР, "но съвсем нормално и разбираемо е, че те могат да бъдат фалшифицирани и пускани в публичното пространство чрез определени медии".

В България през всичките тези години не са малко лицата, които са се възползвали от реализирането на подобни сценарии с използването на материали или фалшифицирането на такива, за да могат да държат в зависимост когото и да било и той да бъде "послушен".

Oще по темата
При положение че имаше бивш вътрешен министър, който говореше с подробности за материалите по делото "Буда", при положение че по никакъв начин не фигурира в картона за това, че е ползвано това дело от него, това означава, че някои са се възползвали от позицията, която са заемали в държавата, за да боравят с класифицирана информация и да се подготвят, за да могат да я разпространяват или да я фабрикуват в удобна за тях позиция, каза Цветанов, цитиран от БТА.

Министърът заяви, че 18 години е бил служител на МВР и всеки служител там, както и в МО, има лично кадрово дело в съответната картотека. Когато напуснеш системата, това дело се архивира, то може да бъде поискано и ползвано, когато отново ставаш кандидат за работа в МВР. Цветанов се поинтересувал от директора на "Човешки ресурси" в МВР дали някой в периода, в който той е напуснал министерството - от октомври 2005 г., е ползвал личното му кадрово дело.

Оказало се, че през 2006 г., когато вече се е говорело за създаването на проекта ГЕРБ и Цветанов бил вече заместник-кмет на София, делото му било поискано и взето от директора на "Човешки ресурси".

Тогава министър на вътрешните работи беше Румен Петков, добави Цветанов, по чиито думи личното
му дело е поискано и е разглеждано и през април 2009 г., вероятно от тогавашния вътрешен министър Михаил Миков.

Според министъра всичко това е правено, за да може под някаква форма да се фабрикува нещо, което да бъде ползвано в публичното пространство за дискредитиране на политически опонент.

Цветанов заяви, че не е запознат с новите изтекли документи по сагата „Буда“ и няма как да ги коментира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

189

сащ

преди 11 години

И фамилия Кенеди са направили милиони от трафик на алкохол през 1920те по време на сухия режим в САЩ.Това не пречи Джон Ф Кенеди да е един от великите президенти на САЩ. Такива са били времената, правиш пари от каквото можеш.

188

Тотю

преди 11 години

Не че защитавам Боко, ама какво като е информирал МВР за групировките. Не е същото като Доган да докладва на ДС за опит за бягство зад граница на турците в Родопите. Или Агент Гоце/Първанов за колегите в университета. В интерес на България е да се смаже организираната престъпност и изгради силна държава.

187

Анонимен

преди 11 години

Тези управляващи защо поне не прочетат коментарите от народната любов за да си сверявят компаса. Да минат по един безплатен курс по компютри.

fallback