Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Сайтът „Биволъ“ разпространи тази нощ нови документи от досието “Буда” за премиера Бойко Борисов. Сайтът публикува шест факсимилета от Делото за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда", които представляват подробен план за самото оперативно наблюдение.

Планът е строго секретен, също като предложението за откриване на делото. Разликата е, че предложението за откриване на ДОН е регистрирано в ЦСБОП на 12.02.1997, а планът е с дата 18.02.1997. И двата документа са подписани от оперативните работници Младен Георгиев (НБ-22) и Иван Йовчев (НБ-20). И двата документа са утвърдени с резолюция на подп. Спас Спасов на 24.02.1997.

В подробния план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия е разписано как за обекта Борисов трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та (СТРУМА, ОСЪМ и ВИТ), да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние.

Целта е да се определи "приоритетната престъпна ориентация" на Бойко Борисов и при наличие на данни за престъпни действия той да бъде "реализиран“.

Периметърът на проучването започва от родословното дърво, психологически портрет и завършва с  "приоритетна престъпна ориентация".

Документът гласи, че едва при "наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение на обекта /Бойко Методиев Борисов/ по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка за привличането му за секретен сътрудник.

Във втория раздел освен събиране на информация за всички връзки и бизнеспартньори на обекта е предвидено "установяване методите, лицата и посредниците за проникване в държавните органи - в кои държавни органи, спрямо кои лица."

Изисква се още "установи съпричастността на Борисов към мощните икономически групировки, под чие влияние се намират и с чий капитал работят", както и "изясняване взаимоотношенията на обекта с лица и фирми, свързани с престъпни прояви".

Третият раздел е посветен на използването на ОТМ и негласен апарат /т.е. СРС/. Предвижда се следене на телефонните разговори, кореспонденцията, подслушване разговорите на обекта и неговото физическо следене.

Според версията на Бойко Борисов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров делото за оперативно наблюдение "Буда" е заведено заради атентата срещу Цветелина Бориславова и е отделно от агентурното дело "Буда", като само имената им съвпадали. Атентатът срещу Бориславова обаче се случва на 27 март 1997 г., цял месец след завеждането на делото за оперативно наблюдение "Буда".

"В плана за ДОН не пише нищо за никакъв атентат. Точно обратното - тъй като вече е образувано делото "Буда" и отговорник по него е Младен Георгиев, именно той пише рапорта за проведените мероприятия по взрива на джипа на Цветелина Бориславова след повече от месец", пише "Биволъ".

Премиерът вече заяви, че е накърнил много интереси и затова го атакуват по този начин. Премиерът обясни, че вероятно службите са го наблюдавали заради това, че е охранявал Царя и Тодор Живков, поради което е бил и оперативно интересен.

"В делото няма нито дума за контратероризъм, за Живков или за други политици, охранявани от Борисов", твърдят от сайта.

Борисов каза още, че ако е бил агент и е можел да помогне на службите, би му било приятно да го сподели. Той обвърза пускането на документите със спирането на проекта „Белене“ и с това, че е станал мотор на „Набуко“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase