Сотир Цацаров Снимка: Булфото

Темата с досиетата се отварят при всеки удобен политически момент, коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по повод скандала "Буда". 

"Това е една библиотека или гардероб със скелети, който периодично в удобен политически момент напуска библиотеката, влиза в публичното пространство и после отново се прибира", обобщи ситуацията той. 

Главният прокурор уточни, че няма значение дали по темата с досиетата става въпрос за премиер или за всеки друг. Достатъчно е изваждането на картончета или таблици, за да бъде завъртяно "колелото" по един и същи начин години наред, смята той.

"Достатъчно е да са папки, да са стари, да се казват "Буда", "Зевс" или дявол знае как", коментира главният прокурор, но допълни, че за съжаление у нас това се превръща в елемент на политическа действителност и дори на политическа борба.

„След като се запозная със самото досие „Буда” и установя дали има изтичане на класифицирана информация, ще кажа дали ще има проверка на прокуратура“, подчерта той.

Още по темата
Твърдението за участието на Хизбулла в атентата в Бургас е на базата на обективни данни по делото, но това не означава, че имаме готово дело за съд, заяви още Цацаров.

На този етап делото не е готово за внасяне с обвинителен акт, но задачата е хората, виновни за този терористичен акт, да бъдат изправени пред съд. Сега има доказателства и оперативни данни, но този извод е твърде различен от този, който е необходим, за да бъде внесен обвинителен акт, каза още главният прокурор.

Той обясни, че тепърва предстои официализиране на много оперативни данни, в това число молби за правна помощ. България и Ливан имат сключен договор за правна помощ, което означава, че можем да разчитаме на доброто сътрудничество между ливанските власти, отбеляза Цацаров.  

Разследването на терористичния акт в Бургас е много активно и хората, които са работили по него, са свършили наистина огромна работа. То трябва да продължи по същия начин, коментира още главният прокурор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase