Бойко Борисов Снимка: БТА

Главният секретар на ДАНС Младен Георгиев защити премиера Бойко Борисов във връзка с избухналия скандал „Буда“. Според изтеклите документи през последните два дни именно Георгиев през 1996 г. е направил предложението за регистрация на Борисов като агент "Буда“.

В устен разговор Борисов отказа да бъде сътрудник на тогавашната ЦСБОП, категоричен е Младен Георгиев.

В специално изявление до медиите Георгиев заяви, че обстоятелства и факти се тълкуват манипулативно, а целта била да се злепоставят авторитетът на премиера, на самия Георгиев, на МВР и на ДАНС. 

Главният секретар на родното ФБР казва, че познава Борисов от 1995 г. като ръководител на охранителна фирма и бивш офицер от МВР.

„Запознанството ни стана чрез колега от направление „Контратероризъм" в ЦСБОП, на когото Бойко Борисов е бил ръководител на дипломната работа във ВИПОНД-МВР.  Професионално известно е в световен мащаб, че ръководителите и служителите в охранителните фирми в процеса на своята дейност придобиват значителна по обем информация, която в много случаи е от полза и значение за оперативната работа на правоохранителните органи. Във всички европейски и натовски държави полицейските служби работят в тясно взаимодействие и координация с охранителните структури“, обяснява той. 

„Като ръководител на охранителна фирма „Ипон" г-н Борисов имаше отношение към охраната и сигурността на бившия държавен глава Тодор Живков. На вниманието на направление „Контратероризъм", в което работех, беше недопускане на посегателства спрямо значими обществени и политически фигури. Прецених, че контактът и срещите ми с него могат да бъдат полезни в тази насока в интерес на службата“, допълва Младен Георгиев. 

„За да формализирам тези срещи и за да не бъда обвинен в нерегламентирани контакти и нарушаване на тогава действащите вътрешнонормативни изисквания в ЦСБОП, предприех единствено възможните действия по документалното им оформяне. Не счетох за необходимо да уведомя г-н Борисов за така предприетите действия, тъй като отношенията ни на този етап бяха основно колегиални, гледах на тях в перспектива, а и вътрешнонормативните правила не ме задължаваха да направя това.

Впоследствие в устен разговор предложих на г-н Борисов официален статут на извънщатен служител на ЦСБОП, но той категорично отказа с мотива, че тъй като е ангажиран с охрана и на политически фигури, това би било предпоставка да вкара службата в политически интриги. Декларира, че се чувства част от системата на МВР и при нужда винаги ще помага“, се казва още в изявлението на Младен Георгиев. 

Още по темата
По повод изгонването си от ЦСБОП от тогавашния директор Кирил Радев той изтъква, че през май 1998 г. е напуснал с рапорт по собствено желание поради принципни различия с Радев.  Той допълва, че мотивите му са описани в отделен рапорт до тогавашния министър на вътрешните работи господин Богомил Бонев. 

Самият Радев обясни, че не бил доволен от работата на Младен Георгиев, преместил го в друг отдел, а впоследствие го изгонил от службата заради информация, че заедно с колега е искал пари от разработвано от службата лице от името на Радев. 

„За разлика от Кирил Радев аз ще се въздържа от коментар и оценка на неговите професионални, лични и ръководни качества, тъй като те са широко известни в общественото пространство“, заявява Георгиев. 

Той припомня, че  на работа в МВР се е върнал на 10 март 2006 г. със заповед на тогавашния министър Румен Петков, а в ДАНС е назначен със заповед на тогавашния председател Петко Сертов през април 2008 г.  

„Мисля, че всеки може да направи извод би ли могъл г-н Бойко Борисов да има отношение към кариерното ми развитие“, подчертава Младен Георгиев.   Той посочва още, че за целия период на службата му в МВР и ДАНС от 1981 г. до момента е награждаван многократно, включително и с най-високите отличия, и не му е налагано нито едно наказание.

Днес се появи и нов документ по случая „Буда“ - той е за откриване на дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Борисов и е от 24 февруари 1997 г. Документът, който е с неясен източник и автентичност, отново е подписан от Младен Георгиев. 

Самият Борисов коментира, че се „вадят документи, защото идват избори“. Той обясни, че вероятно службите са го наблюдавали заради това, че е охранявал Царя и Тодор Живков, поради което е бил и оперативно интересен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase