Мирослав Найденов. Снимка: БТА

Дали са дюни или не са. Това ще проверява министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов, който рано тази сутрин инспектира спорния терен терен в Несебър, заради който избухна скандал в края на миналата година.

Той беше изненадан, че теренът е на 500-600 метра от първа линия. "Ако този терен е дюна, то тогава и всички останали околни застроени терени са такива и ще разширим проверката", заяви Найденов пред bTV.

Точно преди Нова година еколози алармираха, че върху 29 декара защитена площ е започнал строеж на жилищен комплекс. Теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни.

Появиха се и съмнение, че имотът е продаден на изключително занижена цена, като първият купувач е спечелил милиони при препродажбата му.

По разпореждане на премиера строежът беше спрян, а земеделският министър обяви, че експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации започват проверка по случая.

Найденов се появи националните телевизии да обясни спорния казус.

Още по темата

Възможно е целият квартал "Черно море" на Несебър да е вдигнат върху терен, подобен на този, строителството върху който предизвика скандал, заяви пред Нова телевизия Мирослав Найденов.

Аз смятах, че това е терен на първа линия и смятах, че около него няма нищо застроено, но виждам, че това е част от един комплекс, добави министърът.

„Ще поискаме становище и на БАН, и на специализираните органи, които да се произнесат по въпроса дали това зад нас са дюни, както и дали тази процедура е действала за всички терени в региона назад във времето”, добави Мирослав Найденов, цитиран от bTV.

Той обясни, че не е пропътувал това разстояние, за да раздава правосъдие и да уволнява служители, а за да разбере как „това от горски фонд е станало урбанизирана територия”.

Министърът индиректно препрати към управлението на тройната коалиция началото на целия казус, тъй като на ранно заседание в общината станало ясно, че инициативата за смяна на статута на земята е от 2007 година и идва с писмо на земеделското ведомство.

„С писмото се поисква от общината становище, за да бъде изключен теренът от горския фонд и да се включи в устройствения план по урбанизация. Има становище на екоминистерството, че не са защитени територии и не е необходима екооценка, следва и заповед на тогавашния кмет за включване в устройствения план”, обясни как е станало изключването на земята от горския фонд Найденов.

Пред медии Димитър Петров - първоначалният купувач от 2007 г., заяви, че е купил терена за 1 140 000 лева. Допълнително обаче той е похарчил още 2 милиона за инвестиционния проект. Едва след това той е препродал мястото. Станимир Стоянов каза, че е купил земята от него за 4 милиона.

Засега строителството върху терена е спряно доброволно. Ако се стигне до разваляне на сделката, Стоянов ще отнесе въпроса в съда.

"Ако се окаже, че има нарушения и престъпления през годините, ще сезираме прокуратурата", закани се министър Найденов. Той добави, че от БСП му поискали оставката именно заради намерението му да провери не само въпросните 29 дка, а целият застроен район наоколо.

Дюните край Несебър ще бъдат запазени, заяви вчера премиерът Бойко Борисов. Той призова БСП "да спрат да бъдат нагли и да отидат да видят какво са направили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase