Опозицията прехвърли топката в полето на ГЕРБ за Изборния кодекс. Снимка: архив, Булфото
fallback

БСП и ДПС отново настояха ГЕРБ да ревизира внесени промени в Изборния кодекс, за да бъде гарантирана честността на предстоящите избори.

Миналата седмица опозицията бойкотира заседание на парламента, като провали кворума, тъй като според нея предлаганите от управляващите промени в Изборния кодекс не гарантират честното провеждане на вота. От ГЕРБ обаче смятат, че Изборният кодекс е добър, и поискаха на свой ред извинение от опозицията, за да внесат отново промените в дневния ред на парламента. В противен случай управляващите заплашиха, че ще се гласува по стария закон. 

От БСП днес отново призоваха за политически консултации, включително с извънпарламентарни сили и с неправителствения сектор.

През последните дни сме свидетели на парламентарна криза в резултат на поведението на ГЕРБ, посочи в декларация червеният депутат Михаил Миков.

Той отбеляза, че повече от два месеца управляващите проявяват липса на чуваемост към промените в изборното законодателство, особено към значението на гаранциите за произвеждане на честни и демократични избори.

„Стигнахме отново до парадоксалната ситуация управляващото мнозинство да обвинява опозицията за липсата на мнозинство и да търси извинение за действия, с които то самото ескалира напрежение в парламента“, каза Михаил Миков.

Според него липсата на политическо доверие в ГЕРБ се превърна в опити за създаване на нормативна основа за фалшифициране на изборите, което води до политическа изолация на управляващите във и извън Народното събрание .

 Той посочи, че "Коалиция за България" няма да легитимира промени, които не гарантират, че няма да има фалшификации на следващите избори.

Oще по темата
От левицата настояват измененията да бъдат съобразени с препоръките в доклада на ОССЕ и по-специално Изборният кодекс да осигури включването на опозиционни номинации на ръководните позиции на всички нива на изборната администрация, публичност на заседанията на избирателните комисии, правната рамка за обществените медии да гарантира редакторска свобода за отразяване на предизборната кампания, да се разработи обучителна програма за членовете на секционните избирателни комисии, в която да се наблегне на преброителните процедури и на обработката на резултатите.

"Коалиция за България" възнамерява да запознае представителите на европейските страни в България с начина, по който се приема изборното законодателство, и с ефектите, които се създават чрез него за предстоящите избори.

ГЕРБ ще изпадне в тежка и международна изолация, ако не промени Изборния кодекс съобразно препоръките на ОССЕ, заяви от своя страна заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

Той заяви, че именно на управляващото мнозинство и по-специално на ГЕРБ е била отговорността за изработването и приемането на изменения в Изборния кодекс, които да отговорят адекватно на задължителните препоръки на ОССЕ.

Според Местан цялостното поведение на ГЕРБ във връзка с разглеждането на поправките и в комисия, и в пленарна зала е показало, че управляващите не са имали никакво намерение да променят кодекса
в съответствие с препоръките.

„Вие пристъпихте към измененията с една цел - да съхраните сгрешената порочна философия на действащия Изборен кодекс и да задълбочите най-мракобесните му страни“, обърна се Местан към мнозинството.

По думите му основната цел е да се осигури на вътрешния министър безконтролно подслушване на политическия опонент.

Местан предупреди, че с това поведение управляващото мнозинство ще изпадне не само във вътрешнополитическата, но и в тежка международна изолация - включително по отношение на ОССЕ, на ПАСЕ, ЕП и на ЕК.

И не можете да си измиете ръцете с българската опозиция, защото тя пое отговорност да направи предложения, посочи заместник-председателят на ДПС.

Според Местан обаче още не е късно ГЕРБ след коледните празници да приеме предложенията на опозицията, в които са отразени препоръките на ОССЕ и да се върви към следващите избори с модерен Изборен кодекс. Оттук нататък топката е във вашето поле, заключи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

РУМЕН221

преди 11 години

ТАКА БЕШЕ И ПАК ЩЕ ГО НАПРАВЯТ...Фалшификации 2011 г.преди 2 часаВсички телевизии показаха как депутати от Герб изнасят чували с бюлетини на изборите 2011 г. Всяка от големите ТВ излъчи документални филми за схемите и фалшифицирането на изборите от Герб. По БНТ със скрита камера показаха как по морето, активисти (с имената им) на Герб издават фалшиви адресни регистрации на желаещи да гласуват за Герб срещу плащане, по друга ТВ свидетели в Пловдив разказаха за клуб на Герб, в който плащат за гласуване за Герб, без реакция на сигнали до полицията.243 10 ОтговориФалшификации 2011 г.преди 2 часаВ Сев.Зап. Б-я е има кадри как човекът на Искра Фидосова Жоро Черния, мафиотски ромски бос, осигурява *** гласове за Герб, в с. Бохут, камера е заснела как член на СИК от Герб подменя бюлетини. Половин милион избиратели бяха вкарани в забранителни за гласуване списъци, 130 000 бюлетини са обявени за недействителни, уж, че избирателите ги били показали на околните и още много доказателства за фалшифицираните избори 2011г. От Европа имаше много укори, но Герб пак се готвят да фалшифицират.

53

5

преди 11 години

Само коментарите против Борисов ли публикувате ? Да е.а тъпия ви вестник. Дано триглавата ламя никога повече не спечели избори. В блатото.... където ви е мястото

52

Анонимен

преди 11 години

я за Герб нема да гласувам весели празници

fallback