Снимка: архив, Булфото
fallback

Националната кардиологична болница в София ще бъде глобена 8000 лева заради отказа да приеме пациент, който почина в линейката през тази седмица, съобщи по БНР министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тази седмица министърът е имала среща с директори на болници, на която е подчертала, че е недопустимо да се връщат хора, потърсили помощ.

Във варненската спешна помощ тече дисциплинарна проверка във връзка със случая, при който онкоболен пациент почина, след като лекар в нетрезво състояние му постави инжекции. Очаква се медикът да бъде лишен от лекарски права.

Oще по темата
 "Разбира се, очаква се и съдебно-медицинските експертизи да са готови в съвсем кратък срок. По данни на медицинския одит предложението, което ще направят към мен, ще бъде за отнемане на лекарски права. Досъдебното производство по-нататък ще покаже дали ще се търси наказателна отговорност от този лекар, но това, което е в моите правомощия, ще го осъществя именно след предложението на РЗИ и медицинския одит, ще отнема лекарски права. Все още не мога да кажа за какъв срок. Очаквам Българският лекарски съюз да се самосезира, тъй като в последните две седмици това е третият пореден случай", заяви Атанасова.

Десислава Атанасова коментира ситуацията със задълженията на държавните и общинските болници, като посочи, че към края на октомври те възлизат на около 350 милиона лева. По думите й делът на просрочените задължения намалява.

"На държавните болници са 283 милиона лева, от тях просрочени задължения са 50 милиона, което е намаление в сравнение с по ранни периоди, почти всички държавни болници имат погасителни планове. Разбира се, тези, които имаха задължения ги изпълняват стриктно, а ние всеки месец искаме актуална справка и виждаме, че те се движат по оздравителните планове и разплащат задълженията си", каза още здравният министър.

Министърът очаква, че ще бъде подписан нов национален рамков договор в здравеопазването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 11 години

Какви бяха тия две"инжекции" не се разбраЗа лекаря се знае повече отколкото за всеки доказан престъпникА тук само недомлъвкиСлед главния гинеколог , сега говори главната кардиоложкаКакви са тия глупости Явно министърката не си е на мястото и сега е блокирала тоталноНали е юристка. Как не е разбрала, че всеки е невинен до доказване на противното.Според КТ при повторна употреба на алкохол може само да уволни лекаря.Няма право да му отнема правата на лекар, това не е шофьорска книжка.

30

Ърр

преди 11 години

Защо да е виновен лекарят, затова че натресоха тъпите лимити. Че лекарят ако беше го приел, щеше да получи глоба при една проверка. Лекарските и здравни организации, как веднъж не се обединихте с пациентите за премахване на лимитите и безумния прием по места. Като гледам личната ми лекарка с каква бумащина е залята и какви глоби я чакат ако прояви състрадание към пациент при надвишени лимити ми се плаче. Веднъж се обединете бе хора, срещу идиотската здравна система!

29

DEVIL-JIN

преди 11 години

Вижте се само какъв език използвате по форумите,а сте лекари което предполага че трябва да имате високо ниво на култура,оставете ни нас обикновените хора които си пишем всякакви работи.Лекарския ви статус не позволява такова поведение.Направо настръхвам от поведението ви когато трябва да спасявате живота на хората,ужассс...

fallback