Снимка: Булфото

Между 17 и 20% ще бъдат увеличени заплатите в кръвния център във Варна от 1 януари догодина, обяви след среща със служителите му здравният министър Десислава Атанасова.

Преди седмица 38 лекари от общо 55-числения състав казаха, че си тръгват заради тежките условия на труд и ниското заплащане. Основните заплати на медицинските сестри и лаборантите са около 410 лв., а на лекарите между 540 - 600 лв.

Десислава Атанасова уточни, че лекарите, които обявиха, че напускат центъра, все още не са си оттеглили молбите за напускане, но след днешните разговори са обещали, че ще помислят дали да не го направят. 

Община Варна най-вероятно ще подпомогне финансово Центъра по трансфузионна хематология, обеща на свой ред кметът Кирил Йорданов, който придружаваше Атанасова. Той уточни, че ще отправи предложение до местния парламент за отпускане на средства за центъра за срок от 1 година.

Още по темата
„Размерът на парите обаче ще бъде уточнен допълнително“, каза още варненският кмет.

Десислава Атанасова съобщи още, че ще бъдат удовлетворени исканията на работещите в кръвния център за подобряване на материалната база и за увеличаване на щата.

„За първи път проведохме ползотворен диалог с Министерството на здравеопазване по проблемите на трансфузионната хематология“, заключи д-р Маргарита Точкова, председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа” в кръвния център.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase