Снимка: Булфото

Почти всички работещи напускат Районния център по трансфузионна хематология във Варна. 38 лекари от общо 55-числения състав са с предизвестия за напускане заради тежките условия на труд и ниското заплащане.

Преди месец те предупредиха, че ако до 10 ноември исканията им за повишение на заплатите не бъдат изпълнени, ще предприемат тези действия, припомни днес д-р Маргарита Точкова, председател на секцията на КТ „Подкрепа“ в лечебното заведение.

По нейни думи основните заплати на медицинските сестри и лаборантите са около 410 лв., а на лекарите между 540 - 600 лв. 

Работещите в кръвния център настояват за 20% увеличение на заплатите от 1 юли т.г. и с 30% от 1 януари 2013 г. Те искат още 40% от приходите от дейността на центъра да се предоставят за допълнително заплащане, както и да се увеличи броят на работещите там до предвидения в медицинския стандарт.

Варненският кръвен център обслужва областите Търговище, Шумен, Добрич и Силистра. Има опасност цяла Североизточна България да остане без жизнено важно здравно заведение.

В страната има 5 големи кръвни центъра за преработване на кръв и кръвни продукти – в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

При нарушение на дейността на един от тях има вероятност да се стигне до спиране на плановите хирургични операции в региона.

В средата на октомври стана ясно, че предизвестия за напускане са подали и всички лекари и половината от сестрите и лаборантите и в кръвния център в Стара Загора. Предизвестията им изтичат на 16 ноември. Ако до края на седмицата подалите оставка напуснат, работата на лечебните заведения в Сливен, Бургас, Стара Загора и Ямбол ще бъде блокирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase