Снимка: БТА

Новият български патриарх в никакъв случай не трябва да бъде свързан със структурите на Държавна сигурност. Зад тази позиция застанаха от СДС след заседание на Националния изпълнителен съвет на партията.

„Надявам се, че Българската православна църква ще намери сили пред цялото общество, спазвайки законите и устава на БПЦ, да избере нов патриарх и той да не бъде човек, свързан със службите на Държавна сигурност преди 1990 г. или сега. Само по този начин той ще има авторитет и ще бъде припознат от християнската общност като водач.“, каза председателят на партията Емил Кабаиванов.

Според Комисията по досиетата стана ясно, че едва трима митрополити нямат агентурно досие.  Това са Николай, Гавриил и Амвросий.

На въпрос дали ще бъдат изключени Мартин Димитров и Йордан Бакалов от СДС за неизпълнение на решението на Националния съвет на партията да се оттеглят от председателските места в парламентарни комисии, Кабаиванов сподели, че оставят на съвестта на всеки един от тях да изпълни или да се противопостави на решението на висшия орган на СДС.

„Искането на ДСБ за оставка на Бойко Борисов е медиен фойерверк“, коментираоще Емил Кабаиванов по повод осъдителната присъда за България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за смъртта на Тодор Димов, известен като Чакъра.

Още по темата

Припомняме, че вчера заместник-председателят на ДСБ Светослва Малинов поиска премиерът да се оттегли от поста си за това, че Европейският съд по правата на човека осъди България заради случая с Тодор Тодоров-Чакъра.

Миналата седмица съдът в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро обезщетение на роднините на Чакъра, загинал по време на акция на МВР в Харманли, ръководена лично от Бойко Борисов през 2003 г., когато той беше главен секретар на вътрешното министерство. От ДСБ са категорични, че Борисов няма моралното право да участва следващата седмица в заседанието на Европейския съвет, редом до премиерите на останалите страни-членки.

Според лидерът на сините така или иначе изборите са след броени месеци и българските граждани сами ще оценят действията на настоящето управление. На въпрос как СДС ще спечели доверието на избирателя, Кабаиванов акцентира върху това, че в синята партия "няма хора, свързани с приватизационни сделки, със съмнения за корупция." Главна цел на партията ще бъде повишаване стандарта на българина до този на развитие европейски държави, допълни шефът на сините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase