Светослав Малинов Снимка: ДСБ

Премиерът Бойко Борисов да се оттегли от поста за това, че Европейският съд по правата на човека осъди България заради случая с Тодор Тодоров-Чакъра, искат от ДСБ. Това обяви на пресконференция заместник-председателят на партията Светослав Малинов.

Миналата седмица съдът в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро обезщетение на роднините на Чакъра, загинал по време на акция на МВР в Харманли, ръководена лично от Бойко Борисов през 2003 г., когато той беше главен секретар на вътрешното министерство.

Българските правораздавателни органи, прокуратурата трябва да подновят разследването, използвайки новите документи и аргументи на европейския съд, посочи Малинов.

„България е осъдена, има престъпление, следователно има виновни. От това, което четем като заключение, вината пряко се носи от командващия акцията Бойко Борисов“, подчерта той.

Според него реакцията на Борисов, който след произнасянето на съда заяви, че не се чувства виновен, означава, че България отказва да спазва и не уважава собствения си подпис под договорите на ЕС.

Още по темата
Тъмносините са категорични, че Борисов няма моралното право да участва следващата седмица в заседанието на Европейския съвет, редом до премиерите на останалите страни-членки.

Той ще стои там като човек, чието име е упоменато в осъдителна присъда, когато ще се обсъжда европейският бюджет, отбеляза още Светослав Малинов.

"Борисов виси като Венета Марковска в безвъздушното пространство", коментира и другият заместник-председател на ДСБ Радан Кънев. Той добави, че от Бойко Борисов зависи дали ще се оттегли сега, или ще остави избирателя сам да сложи край на  политическата му кариера.

По думите му ясната коалиция по случая "Марковска" между ГЕРБ, БСП и ДПС съсипва европейския избор на България. „Както и да шикалкави Борисов, той е човекът, който спусна Венета Марковска за член на Конституционния съд“, заяви Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase