Снимка: архив, БТА

По инициатива на делегацията на Движението за Права и Свободи Конгресът на Европейските либерали единодушно прие спешна резолюция, осъждаща "подкопаването на религиозния мир, чрез преекспонирани и необосновани обвинения срещу български граждани, официални представители на мюсюлманското вероизповедание - второто по големина в България", съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Над 500 делегати от 33 либерални партии в Европа оцениха обвиненията като "манипулативни и лишени от солидни доказателства и свидетелски показания".

Либералите призовават "независимия и обективен български съд да докаже своята зрялост и компетентност, като вземе безпристрастно и справедливо решение".


През септември в съда в Пазарджик тръгна делото срещу 13 души, които са обвинени в проповядване на радикален ислям.

Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по законоустановения ред в Република България организация “Ал - Уакф ал – ислями”.

Още по темата
 Тя е клон на едноименната саудитска фондация и е действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

13-те души са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.

На фона на изпълнениетo на Lady GaGa - Born this way, делегатите на редовния конгрес на Европейските либерали в Дъблин, Ирландия, взеха решение да променят името на партията си на Алиaнс на Либералите и Демократите за Европа.

По този начин партията, групата в ЕП, групата в Съвета на Европа и Комитета на регионите ще носят името и логото на АЛДЕ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase