Плевнелиев се притеснява от протестите в Пазарджик. Снимка: БТА

При процеса в Пазарджик и при радикалния ислям върховенство трябва да вземат съдът и правораздаването, заяви президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава беше категоричен, че трябва да се даде възможност на съда да си свърши работата

”Убеден съм, че те ще погледнат много коректно всяко доказателство и ще вземат своето обосновано решение”, подчерта Росен Плевнелиев, цитиран от ”Фокус”.

Той изрази притеснението си от демонстрациите на националистическите формации, които днес се събраха в Пазарджик. Според президента те се опитват да извлекат бонуси от случая.

Днес по делото срещу 13-те имами за проповядване на радикален ислям беше разпитан в продължение на часове един от ключовите свидетели - Муафак Аласад.

Той се оплака, че е бил подложен на натиск от ДАНС. Аласад има двойно гражданство – българско и сирийско. По думите му агентите са го карали да се откаже от преводач.

Още по темата

Мъжът каза, че е подписал молбата под натиск и я оттегля. Свидетелят допълни също, че преди няколко дни хора са дошли да тормозят семейството му, автомобилът му е бил спрян на пътя от Сърница за София. Били са заплашени съпругата и синът му.

Съдът прие представените протоколи от проведени изпити по български език от 1983 и 1984 г.; дипломата му от Русенския университет, където той е завършил за инженер, както и дипломната му работа, която е на български език.

След приключване предявяването на веществени доказателства – флашки, компютър и благодарствени грамоти, книга на арабски език по искане на прокуратурата, съдът пристъпи към прочитане показанията на свидетеля, дадени в досъдебното производство пред следователи и пред съдия.

В разпита пред съдия Муафак Аласад е казал, че организацията „Ал Уакф Ал Ислями” не е регистрирана в България, изброил е кои от обвиняемите познава, присъствал е на семинарите в Истанбул. Там са били уведомени, че ръководител на организацията за България ще бъде Саид Мутлу.

Дадена им е програмата, в която е записано, че във всяка джамия трябва да има курс по Коран, който да обучава по десет момчета, те да обучават още по пет и така докато стигнат до 500. Парите за работата ще получават от Саудитска Арабия, а при проверките, ще обясняват, че са им дадени от Главно мюфтийство.

Целта е била да се наложи салафизма в България.

Според свидетеля всички документи за учредяването на „Ал Уакф Ал Ислями” са съгласувани с Главно мюфтийство. Дори главният мюфтия бил в Истанбул, срещал се с хората от Саудитска Арабия и е знаел, че Саит Мутлу ще бъде председател, защото е български гражданин и не може да бъде изгонен от страната.

При третия разпит на 10 януари 2012 г. свидетелят е дал обяснения за намерена флашка в неговия автомобил, който е ползван от един от обвиняемите – Муса Ахмед.

Пазарджишкият окръжен съд пък отложи разпита на тримата тайни свидетели с номера 002, 004 и 005 по делото за радикален ислям за 28 ноември.

Причината за отлагането са ангажименти на адвокатите на обвиняемите. Те са обявили, че това е единствената свободна дата за месец ноември. Съдът определи и датите за следващите съдебни заседания през декември – 17, 19, 20 и 21.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase