Искра Фидосова защитава промяната на въпроса за референдума. Снимка: архив, БТА
fallback

Темата за АЕЦ „Белене“ отново разгорещи страстите в НС преди редовния парламентарен контрол. ГЕРБ и БСП отново се „хванаха за гушите“ заради формулировката на въпроса на предстоящото допитване.

ГЕРБ грубо подменят и осакатяват въпроса за референдум, зададен от стотици хиляди български граждани. Това заяви Янаки Стоилов в декларация от парламентарната трибуна от името на ПГ на Коалиция за България.

По думите му снощи депутатите от ГЕРБ в правната комисия са отказали да гласуват искането, подкрепено от над половин милион български граждани, за провеждане на референдум с въпроса "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадка "Белене" ?".

„76 народни представители от управляващата партия грубо подменят и осакатяват въпроса, зададен от над 760 хиляди български граждани“, коментира Стоилов.

Oще по темата
Какво да очакваме от този парламент, след като неговият политически лидер е пример за непоследователност,
несамостоятелност и неспособност да доведе до успешен край най-големите национални проекти, каза Янаки Стоилов и направи хронология на позициите на премиера Бойко Борисов по проекта АЕЦ "Белене" от юли 2009 г. до днес.

Страхувате се, че ще загубите референдума, затова изваждате жилото на въпроса, обърна се червеният депутат  към ГЕРБ.

Той попита, че след като сега управляващите подменят волята на стотици хиляди, не се ли готвят да направят същото и на предстоящите избори.

Позицията на управляващите защити зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Тя заяви, че БСП всъщност не иска да има референдум за АЕЦ "Белене" и се крие от него.

„Ако вникнем в същината на проблема ще видим истината: другарят Станишев и вие не искате да правите референдум. Това е фалш пред българския народ. Вие се криете от референдума. Вие не искате, защото умишлено включихте текста площадка, гьол или каквото искате Белене, защото знаете, че по смисъла на този закон, който вие приехте – автор сте вие лично господин Стоилов – така формулиран, конкретен проект площадка, проект е противоконституционно, пък площадка не е противоконституционно", каза Фидосова.

„Вие не искате да има референдум, ама ние защото искаме, направихме тази инициатива", коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите й ГЕРБ са формулирали въпроса така, както трябва да бъде зададен по смисъла на закона и конституцията и да осигурява възможност за равен достъп до информация. Няма да ви позволим
да манипулирате хората и да провалите референдума, беше категорична Фидосова.

„Вместо да се скриете и да си посипете главата с пепел, да кажете, че сте сбъркали, вие продължавате”, каза тя, обръщайки се към БСП.

ГЕРБ е "за" провеждането на референдума, защото уважаваме инициативата на гражданите, макар че част от тях бяха манипулирани, заключи Фидосова.

Мая Манолова репликира, че мнозинството подменя въпроса за допитването и така нанася обида на хората. Защо ви е страх от изписването на Белене във въпроса за референдума, попита тя.

Червената депутатка възрази срещу начина на водене от председателстващия НС Анастас Анастасов.

„Вие допуснахте г-жа Искра Кюри да се гаври с българските граждани. Депутатите от правната комисия по един мошенически начин подмениха въпроса за референдума. Вие позволихте Фидосова да словоблудства в парламента и да го превърне в зоопарк”, разгневи се Манолова.

Вчера след дълги спорове на правна комисия управляващите наложиха собственото си предложение да отпадне думата „Белене” от формулировката на въпроса за референдума за атомната енергетика.

В крайна сметка беше прието в пленарна зала да се обсъжда следния въпрос: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

173

Анонимен

преди 11 години

dobre de. i sled ako na referenduma horata kaja DA za atomnata energetika, vtori li referendum ste ima za tova kade da bude centralata " v Belene ili v Bankia"eto tova Manolove trebase da puta tazi buca mas a ne da ii pripisva imeto na Mariika Kiuriika

172

kireza

преди 11 години

Всички Де путати са *** като острието на варелите....Абе тъпачки и *** от всички бандитски партии,знаете ли значението на думите "ядрена енергетика",та тя все още не е в завършен вид никъде по света!!!Все още никъде не се произвежда ток от ядрени реактори а само от атомни!!!БОЖЕ *** КИФЛИ И ТУТМАНИЦИ,ТЪПОТИЯ НА ЕНТА СТЕПЕН!!!ВЗЕМЕТЕ И СЕ ВЪРНЕТЕ В 1-ви КЛАС *** ОТ ВСИЧКИ ПАРТИЙНИ КОТИЛА И НАЙ ПОСЛЕ НАУЧЕТЕ ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ НЕЩА!!!ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА....:)))))))***!!!

171

Анонимен

преди 11 години

Ами те се събрали 240 *** повече от зооградината.Фидосова е слоницата.

fallback