Снимка: архив, Булфото

Референдумът за АЕЦ „Белене” е едно безсмислено упражнение, защото ГЕРБ така или иначе ще развиват ядрената енергетика, заяви пред bTV лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева.

Тя цитира подписаната и гласуваната от управляващите  Национална стратегия 2011, в която се посочва, че производството на атомна електроенергия ще се увеличава по два начина – чрез удължаване живота на 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй” и чрез присъединяването на нови мощности.

Кунева заяви, че партията й ще призове поддръжниците си да гласуват „против” на референдума за втора ядрена централа на българска територия.

Бившият еврокомисар подчерта, че проектът „Белене” трябва да приключи с яснота, а чрез общественото допитване се цели това да не стане, тоест по изкуствен начин да се затвори темата.

„Чрез референдума управляващите целят да приключат темата през хората – да подпишем един празен чек без те да носят отговорност. Да се нагърбят хората с този товар. Нали имаше един поръчан доклад на HSBC, защо не го използваха? Излязоха със становище по „Белене” още преди доклада. Защото това е проект много удобен за потъване на милиони”, заяви още Кунев.

Тя направи уточнението, че кабинетът „Борисов” също като социалистите има интерес от провеждането на референдум. Целта била да си измият ръцете от отговорността.

Още по темата
Междувременно парламентарните партии продължават острия спор кой на кого е откраднал инициативата за референдума, след като вчера след ожесточени дебати в правната комисия в крайна сметка ГЕРБ наложи волята си и промени въпроса за допитването.

Народните представители от БСП и ДПС напуснаха заседанието. Така мнозинството единодушно прие собственото си предложение: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“. Така управляващите окончателно извадиха „Белене“ от въпроса.

„ГЕРБ извади жилото на въпроса за референдума за АЕЦ „Белене”, заяви в ефира на „Здравей, България” червеният депутат Мая Манолова.
 
Тя обвини управляващите, че с приемането на тяхната формулировка на питането са лишили гражданите от правото да имат собствено мнение.
 
„ГЕРБ постъпиха като подлеци и в крайна сметка обезсмислиха предстоящото допитване до народа”, коментира още Манолова.  
 
Депутатът от управляващата партия Доброслав Димитров пък заяви, че въпросът, който фигурира в подписката на БСП за референдума, е „манипулативен”.
 
„Бойко Борисов продължава да играе с Москва”, коментира синият депутат Иван Иванов в „Здравей, България”. Той определи проекта „Белене” като „златна кокошка за източване на парите на българите”.
 
Председателят на СДС Емил Кабаиванов пък заяви, че „за скъпия цирк, наречен „референдум”, трябва да платят онези, които са го инициирали”.

Управляващите в крайна сметка се възползваха от празнота в Закона за референдумите, в който не е предвиден вариант какво се случва, ако всички, които имат право да инициират допитване, го направят в един същи момент и е по една и съща тема.

Поради тази причина ГЕРБ сля двете инициативи и наложи своя вариант за въпрос по аналогия с парламентарната практика, при която се обединяват различни законопроекти по една и съща тема.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase