Снимка: БТА

Милост за пушачите няма да има, отсече в Сливен здравният министър Десислава Атанасова. Тя беше категорична, че няма да подкрепи никакви облекчения в режима на пушене на публични места и в затворени помещения.

Тя цитира данни на кардиолозите, според които страната ни се нарежда на едно водещите места по брой на сърдечни заболявания, а основната причина за това е високият брой на пушачите у нас.

"За да сме здрава нация, трябва да спрем с цигарите и това е една европейска стъпка към това. Мисля, че вече хората виждат от три месеца, откакто е забраната, че могат с няколко цигари по-малко. Вярно, ще бъде вече студено, но това ще спаси техния живот и ще опази тяхното здраве”, мотивира се здравният министър.

В края на септември народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

Още по темата
 Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

Десислава Атанасова потвърди днес отново, че ще иска в проектобюджета за следващата година  да бъдат заложени още 20 млн. лева за капиталови разходи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase