Атанасова е против отмяната на забраната за тютюнопушене. Снимка: Булфото

Няма да подкрепя отпадането на забраната за тютюнопушене на закрито, категорична бе здравната министърка Десислава Атанасова в коментар на внесения днес от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов проект за промени в Закона за здравето, отменящи пълната забрана.

Атанасова посочи, че в ГЕРБ не се е водил дебат за отпадане на забраната и допълни, че няма да внася предложение за отмяната й.

"Прекалено е рано да коментирам позицията на ПГ от ГЕРБ по внесения законопроект“, застрахова се все пак министърът.

Тя коментира и изнесената от Кирил Гумнеров информация, че имал сигнали от собственици на заведения за "абонамент", който осигурява предупреждения за проверките за тютюнопушене.

Министър Атанасова посочи, че до този момент не е получавала такива сигнали и призова депутатите, както и хора, които твърдят, че са пострадали от такъв "рекет", да сигнализират в министерството, за да се назначи проверка.

"Не съм съгласна да се твърди, че инспекторите от РЗИ рекетират хората, без да има конкретни факти", каза Атанасова.

Министърът на здравеопазването посочи, че в споразумението между ведомството и сдружението "България без дим" няма текст, който да дава правомощия на неправителствената организация да съставя актове по забраната за тютюнопушене на закрито.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase