Снимка: Ройтерс

Референдумът за "Белене" ще се проведе до три месеца, обяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров, който е и член на комисията по енергетика в Народното събрание.

В петък (29 септември) излезе проверката на Министерството по регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) относно автентичността на внесените подписи с искане за референдум за АЕЦ "Белене". Затова и решихме да спрем преговорите по проекта, посочи той.

Според закона за референдумите до три месеца от потвърждението на валидността на искането трябва да бъде проведено допитването до народа. ГЕРБ ще се съобрази с това искане, което означава, че декември 2012 година или най-късно през януари 2013 година ще има допитване.

"Зимата ще бъде интересна, определено", коментира още Димитров.

От ключово значение е въпросът в референдума, той не бива да бъде подвеждащ и двусмислен, обясни още той. Правната комисия към НС ще трябва да формулира правилно запитването.

Още по темата
 Димитров очаква сериозен дебат в парламента по отношение на въпроса в този референдум.

Допитването ще ни струва около 40 млн. лева и по тази причина идеята за референдум по електронен път не е лоша, призна депутатът. За него по този начин разходите ще бъдат по-ниски, а участието - по-масово.

Преброяването от 2011 година наистина показа, че близо 50% от българите се "преброиха" именно по електронен път и това е добра основа, допълни Димитров.

Избори "2 в 1", т.е. референдум по време на парламентарните избори, не могат да бъдат проведени. От една страна има законови срокове, а и от друга не смятаме, че парламентарни избори за бъдещето на страната в следващите 4 години и проект, чийто "живот" е 30-40 години, не могат да бъдат проведени едновременно, смята Димитров.

България не може да си позволи да построи АЕЦ "Белене" - разходите са прекалено големи.

"Не бива да бъркаме и печалбата с приходите - приходите от "Белене" може да бъдат милиарди, но ако погледнем печалбата на АЕЦ "Козлодуй", тя е в рамките на 50-100 млн. лева на година", беше тезата на депутата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase