Премиерът откри реновирания площад "Цар Асен" пред крепостта „Царевец" във Велико Търново. Снимка: БТА

Преговорите с частния инвеститор, който проявява интерес за реализация на проекта „Белене", трябва веднага да бъдат спрени до провеждането на референдума. Това обяви във Велико Търново самият министър председател, след като по-рано днес президентът Росен Плевнелиев изрази същата позиция.

Премиерът се отказа от мнението си, че референдумът трябва да се проведе заедно с парламентарните избори.

Днес заяви, че той трябва да се проведе максимално бързо и да не съвпада с вота през следващата година.

Борисов дори предложи, за да бъде по-икономично, референдумът да се проведе по електронен път, което ще е и тест за гласуването по този начин.
"Защо и сега да не го тестваме? Впоследствие ще ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават. Това е една пряка демокрация”, заяви премиерът.

Още по темата
Според него независимо от начина, по който от БСП са събрали над 500 000 подписа, референдум трябва да има.

 „Сега, те как са ги събрали, за всички стана ясно. Както си плащат за избори Станишевите хора, така си плащат и за референдум. Имат много пари – плащат”, коментира Борисов.

 По думите му при дебатите за референдума трябва да бъдат ясно разписани въпросите – откъде ще се вземат 22 млрд. лева, колко след това ще струва токът, кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво.

„Ще обременим хората с много експертни въпроси. Ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа „за” или „против”, добави Борисов.

Премиерът обърна внимание и на думите на лидера на БСП Сергей Станишев от вчера, който   заяви, че когато е трябвало да подпише за АЕЦ „Белене", не го е направил, за да запази интересите на България.

„Защо той не ги е подписал тогава и чии интереси е защитил? Да приемем, че е искал да защити българските интереси и не го е подписал. Защо – било е скъпо, било е неизгодно, било е в интерес на друга държава. Крайно време е вече да си говорим с истинските имена”, отсече премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase