Снимка: БТА

Парламентарната група на ГЕРБ ще оттегли предложението за даване на мандат на правителството за водене на преговори за АЕЦ "Белене" като частен проект. Това обяви на извънредна пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заедно с депутатите от управляващото мнозинство Димитър Главчев и Доброслав Димитров.

Като основен мотив бяха посочени новите обстоятелства във връзка с искането за референдум, а именно наличието на 540 хиляди легитимни подписа за провеждането му.

„Имаме по-висшестояща власт - хората, които трябва да вземат решение "за" или "против"АЕЦ "Белене" и в този смисъл предложението за мандат на правителството е редно да бъде изтеглено, каза министър Делян Добрев.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че преговорите с появилия се инвеститор за АЕЦ „Белене“ се замразяват до провеждането на референдума. Същата позиция изрази и президентът Росен Плевнелиев.

Министър Добрев акцентира върху това, че е много важна формулировката на въпроса за референдума. По негови думи хората трябва да бъдат изчерпателно информирани и да вземат решение на базата на реалностите, при ясни правила и прозрачност. „Как точно ще бъде формулиран въпросът е работа на Народното събрание“, каза министърът.

Още по темата
Той обяви, че предстои широка разяснителна кампания за проекта „Белене“, така че хората да могат да вземат информирано решение. Добрев обаче не можа да обясни как точно ще бъдат представени всички данни, при положение че част от документите, подписани досега, са засекретени.

Енергийният министър коментира и идеята на премиера референдумът за бъдещето на проекта „Белене“ да бъде извършено по електронен път с думите „Защо не?“.

Според него имаме добър опит с преброяването на населението през февруари 2011 година, извършено от Националния статистически институт. Тогава голяма част от хората се „преброиха“ по електронен път.

Делян Добрев категорично отрече информацията, че правителството се е договорило с Русия да не получава в продължение на първите 15 години от действието на газопровода „Южен поток“ транзитни такси, като в замяна на това не участва с пари в изграждането му.

"Не е вярно, че България няма да получава транзитни такси от „Южен поток“ в първите 15 години", коментира икономическият министър. Той поясни, че още от първия ден за всеки кубик газ по тръбата страната ни ще получи транзитна такса.

Проектът ще бъде изграден съгласно подписаното още през 2008 година междуправителствено споразумение, в което е записано, че „Южен поток“ трябва да бъде построен с 30% собствен капитал и 70% чуждо финансиране. В случая собствените средства, които страната ни трябва да инвестира в газопровода, са в размер на 1 млрд. лева.

Добрев поясни, че тази инвестиция ще бъде покрита от очакваните транзитни такси, откъдето всъщност идва и объркването, че няма да получаваме такси в първите 15 години. „В противен случай Българският енергиен холдинг трябва да тегли кредит, или да търси други начини за финансиране на проекта“, аргументира се още министърът.

По-рано днес от Демократи за силна България (ДСБ) заявиха на пресконференция, че Москва се опитва да изнудва България, тъй като усеща края на руската доминация на европейския газов пазар.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase