Росен Плевнелиев откри новата академична година в Техническия университет в София. Снимка: БТА

Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене", заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например, имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно  трябва да направим референдум. Иначе ще нанесем удар по демокрацията в България. Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор“, запита държавният глава.

Според него правителството правилно е поставило куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор без никакъв опит в ядрената енергетика. Плевнелиев е категоричен обаче, че първо трябва да се съобразим с волята на хората, които искат референдум.

Още по темата
„Първият български референдум заслужава истински дебат в парламента, всички съмнения да се разчистят, всички цифри и параметри да се сложат на масата – кой какво е свършил, колко ще струва, откъде ще дойдат парите, кой ще носи рискът, какви са алтернативите, как ще се отрази на следващото поколение“, смята президентът.

Той апелира за пълна прозрачност по енергийните проекти, за да бъде българският народ коректно информиран, преди да направи своя избор.

„Нека никога повече решенията за българската енергетика не се взимат на тъмно и не се стартират милиардни проекти без договор“, каза още държавният глава.

Според него въпросът на референдума трябва да бъде по-общ, по примера на Италия, Австрия и други, а именно – да се развива ли атомна енергетика в България в бъдеще с изграждане на ядрени мощности, да или не?

Ако се търси конкретизиране на площадката, според Плевнелиев тогава въпросът би следвало да бъде – да се развива ли атомна енергетика в България за в бъдеще чрез изграждане на нови ядрени мощности на площадките в Козлодуй или Белене?

Миналата седмица сагата около АЕЦ „Белене“ тръгна с пълна сила, след като мистериозен американски инвеститор прояви интерес да гради централата като частен проект.

Проекторешението за започване на преговори с инвеститора "Глобал Пауър" обаче все още не е гласувано от парламента.

Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че ще разговаря с инвеститора, ако депозира "200 млн. евро или долара", и му постави редица условия. Също така той нареди и на службите да го проучат.

Към края на юли БСП внесе в парламента над 700 хил. подписа на граждани за искане за референдум за АЕЦ „Белене“.

В края на миналата седмица министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че проверката е установила над 500 хил. действителни подписа, които са необходими по закон за стартиране на процедурата.

Предстои парламентът да вземе решение за обявяването на референдума в тримесечен срок и ако подкрепят провеждането на национално допитване, датата ще бъде определена от президента.
От БСП очакват референдумът да бъде насрочен в началото на следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase