Решение за приемането ни в Шенген не се очаква до края на годината. Снимка: архив, Булфото

Съмненията за волята на румънското правителство да зачита правовата държава са накарали кипърското председателство на ЕС да отмени среща, посветена на присъединяването на страната към Шенген, предаде АФП, като се позова на дипломатически източници в Брюксел.

"Присъединяването на Румъния и България към Шенген бе единствената точка в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи в сряда в Брюксел, но три страни – Германия, Холандия и Белгия, заявиха, че са против това присъединяване заради политическата ситуация в Румъния", обясни дипломат в Брюксел.

Още по темата

Срещата на министрите на правосъдието, предвидена за следващия ден, също бе отменена.

Кипърското председателство обяви миналата седмица на делегациите отмяната на тези две срещи, но не съобщи за това на журналистите.

Обсъждането за присъединяването на Румъния и България бе отложено за следващото заседание на министрите на вътрешните работи на ЕС през октомври, но "въпросът още не е узрял и никакво решение няма да бъде взето по-рано от следващата година", отбеляза дипломат, пожелал анонимност.

Заявките за подкрепа за тези присъединявания в рамките на Европейската комисия се правят все по-дискретно и вече никой не призовава за ускоряване на взимането на решение, подчерта той.

Присъединяването на България е свързано с това на Румъния и в резултат на това София е жертва на критиките, отправяни от членките на Шенген срещу Букурещ, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase