Дянков недоволства срещу политиката на Холандия. Снимка: архив булфото

Търпението на България към Холандия е изчерпано, заявява вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред холандския вестник De Telegraaf. Причина за изказването на Дянков е блокирането на членството ни в Шенген от страната.

Според Дянков Холандия променя в движение правилата заради предизборни игри. Днес там се провеждат избори, след като премиерът Марк Рюте подаде оставка заради спорове около бюджетните рестрикции.

Българският министър обяснява още, че Холандия става за смях пред Брюксел, защото по едни въпроси се прави на “най-усърдния ученик в класа“, а не съумява да спази собствените си уговорки.

“Подхождате твърде строго към страни като Гърция, докато и вие нарушавате европейските изисквания за дефицит и държавен дълг“, казва още вицепремиерът.

По негови думи страната ни е жертва на политическите игри в Холандия и на популизма и национализма, които завладява страната. Като пример той дава Партията на свободата на Герт Вилдерс, която събираше жалби срещу поляците в страната.

“Това е болезнено за Източна Европа. Времената за политиците в Хорандия са тежки, но би било хубаво страната просто да се придържа към уговорките. Създава се неприятно чувство у всички българи“, обяснява финансовият ни министър.

Дянков заявява още, че България е положила много усилия  за оптимизирането на системата ни за граничен контрол, борбата срещу корупцията и реформирането на съдебната система. По негови думи останалите страни членки признават това, а само Холандия отказва.

“Това просто не е честно“, казва още Дянков. Той успокоява холандците, че страната им няма да бъде наводнена от имигранти от България и Румъния след приемането на двете страни в Шенген.

Дянков обяснява още, че ще настоява на европейската лидерска среща на върха през октомври Холандия да оттегли възраженията си.

Изданието припомня, че след като страната блокира членството на България и Румъния в Шенген, Букурещ обяви бойкот на холандските стоки. Дянков заявява, че не желае у нас да се стига дотам, но е крайно време „Холандия да се вразуми".

Вестник De Telegraaf обръща сериозно внимание на финансовите рестрикции, които е наложил Дянков у нас и го нарича “хардлайнер що се отнася до бюджетна дисциплина“. Вестникът обаче не пропуска да спомене, че страната ни е най-бедната в Европа.

„Полагаме огромни усилия. Мисля, че тъкмо успяхме да настигнем Румъния", заявява Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase