Росен Плевнелиев на откриването на конференцията "Сигурността в Югоизточна Европа". Снимка: БТА
fallback

Надявам се най-после политиците в Скопие да са разбрали, че не могат да влязат в историята, когато манипулират историята, но със сигурност ще влязат в историята, изграждайки модерна, европейска и демократична държава, добър и уважаван съсед от всички в региона. Протягаме ръка за сътрудничество и им пожелаваме успех. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Десетата конференция "Сигурността в Югоизточна Европа".

Държавният глава заяви, че въпрос на отговорно отношение към следващото поколение и на европейски подход е да запазиш и да покажеш историята такава каквато е.

Преди дни в Брюксел македонският президент също се ангажира с европейски подход по отношение на съседите и историята. Остава да видим как в Скопие разбират европейския подход на дела, а не на думи, каза президентът Плевнелиев.

Oще по темата

Президентът посочи, че установяването на трайна сигурност и стабилност за държавите в региона преминава и през членството им в НАТО и в ЕС. Водени от убеждението, че няма друга алтернатива за просперитета на региона, винаги сме подкрепяли всички страни-кандидатки за членство в двете организации без изключение, при условие, че покриват критериите за приемане, включително добросъседски отношения, взаимно зачитане на общата ни история на Балканите и на общите ни ценности, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът заяви още, че в защитата на сигурността страната ни трябва да бъде интегрирана глобално, но да бъде ефективна и силна локално.

Той определи изготвянето на проектозаконите в сектор "Сигурност" като голямо постижение на българските институции и на парламентарно представените политически партии. Държавният глава изтъкна, че за първи път в историята на България има пълен консенсус по продължаване на реформата в сектор "Сигурност", проектозаконите са публикувани в интернет, ще има обществени обсъждания, има съвместна работа на всички парламентарно представени политически сили, Съветът за сигурност към МС работи активно.

Държавният глава отбеляза, че конференцията съвпада с годишнина от атентата в Ню Йорк преди 11 години. Той посочи, че „след тази дата международните отношения и светът са много по-различни и всички ние осъзнаваме опасността и последствията от съвременния тероризъм”.

„За съжаление грозното лице на тероризма не ни подмина“, посочи Плевнелиев. Той заяви, че рано или късно извършителите и поръчителите на атентата от 18 юли в Бургас „ще бъдат разкрити и справедливо наказани”.

Президентът Росен Плевнелиев коментира още, че одобрява публичното изслушване на кандидатите за членове на Висш съдебен съвет. Той заяви, че възвръщането на доверието на гражданите към системата на правораздаване е изключително важно и изрази надежда най-достойните от кандидатите да влязат в новия ВСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

те така си е

преди 12 години

Министърът на външните работи на Македония Антонио Милошевски обяви, че Йохан Волфганг фон Гьоте всъщност е македонец. Това стана на официална визита при немския му колега Франк-Валтер Щайнмайер.Милошевски дори не поздрави, а още несъбул обувките си започна пламенна реч, която озадачи журналистите, дошли да отразят срещата между двамата външни министри: "От години Германия се опитва да си присвои македонската история. Но добре - преглътнахме, че на Октоберфест предлагате македонска наденица, наричайки я вурст. Но това е недопустимо. Гьоте е македонец! Той е син на юристконсулт от Куманово на име Гьоте Вълчовски. Оттам вие му превеждате презимето като Волфганг. Волфганг фон Гьоте - Вълчоски, на Гьоте синът! Признайте това официално, колега Щайнмайер!"Логично германецът не признал теорията на Милошевски и застанал на страната на немското потекло, което имал авторът на "Фауст" и "Теория на цветовете". Разярен от този факт, Милошевски не останал на коктейла, предвиден за след края на срещата, а само натъпкал няколко парчета шпеков салам в джобовете на сакото си.Това е вторият подобен случай, след като преди две седмици македония призова Франция да признае македонското потекло на Виктор Юго. Според Милошевски той е отговарял за продажбата на Застава Юго за Македония, а след разпадането на Югославия, написал "Клетниците" за все по-смаляващата се Сърбия.

76

Анонимен

преди 12 години

Цялата история с измислените "македнски" претенции идва по следното направление: Москва -> Белград -> Скопие. Можете да си представите колко глупави са македонците, щом така лековерно се вързват на сръбските простотии, които Москва всъщност иска да се случват. Защото тя не може да преживее София да има своя политика и за това единствения съсед, който може да ни "дразни по някакъв начин" е Македония... другите вече са в ЕС и/или НАТО. А Сърбия... все някога ще влезе в ЕС.

75

BG

преди 12 години

Не бре,Зоране, да те светна макар не знам как точно ще разбереш българския - нали той е "не разбираем чужд език за вас". Не сте страшни - АМА СТЕ СТРАШНО НАГЛИ И ПРОСТИ !!!Да ти сборувам - не мой да ни викате татари-***-***, смърт и вън *** татари, да ни крадете историята, да пишете че наши писатели са македонски макар да не са написали и един ред на македонски диалект, и че се били борили срещу Бугария, че сме ви били заробвали, окупирали .. И па после да кажете - шо ни толкоз мразте

fallback