Македонският президент Георги Иванов. Снимка: Reuters

Македонския президент Георге Иванов смята, че България и Македония трябва да оставят историята на историците и да си сътрудничат по европейските стандарти, предаде БНР.

Президентът заяви това в Брюксел след среща с комисаря по разширяването Щефан Фюле, на която отново е бил обсъден въпросът за ролята на добросъседските отношения.

Запитан дали смята, че интерпретациите на общата история с България, които правят македонски представители, могат да попречат на еврочленството на страната му, Иванов заяви:

"Европейският съюз е идея, която ни обединява за бъдещето. Достатъчно гледахме назад. Ние се стремим към членство в Евросъюза, където да работим заедно с България според европейските стандарти, критерии и ценности. Нека оставим историята на историците", каза македонският президент.

Комисар Щефан Фюле припомни, че България е сред последните страни, които са се присъединили към Евросъюза. "Не се съмнявам, че българските власти искат и македонските граждани да могат да се възползват от еврочленството", подчерта Фюле.

Междувременно Георге Иванов потвърди и в Брюксел позицията си, че няма да приеме следващия доклад на Еврокомисията, ако в него отсъства определението "македонски".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase