Росен Плевнелиев на откриването на конференцията "Сигурността в Югоизточна Европа". Снимка: БТА

Надявам се най-после политиците в Скопие да са разбрали, че не могат да влязат в историята, когато манипулират историята, но със сигурност ще влязат в историята, изграждайки модерна, европейска и демократична държава, добър и уважаван съсед от всички в региона. Протягаме ръка за сътрудничество и им пожелаваме успех. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Десетата конференция "Сигурността в Югоизточна Европа".

Държавният глава заяви, че въпрос на отговорно отношение към следващото поколение и на европейски подход е да запазиш и да покажеш историята такава каквато е.

Преди дни в Брюксел македонският президент също се ангажира с европейски подход по отношение на съседите и историята. Остава да видим как в Скопие разбират европейския подход на дела, а не на думи, каза президентът Плевнелиев.

Още по темата

Президентът посочи, че установяването на трайна сигурност и стабилност за държавите в региона преминава и през членството им в НАТО и в ЕС. Водени от убеждението, че няма друга алтернатива за просперитета на региона, винаги сме подкрепяли всички страни-кандидатки за членство в двете организации без изключение, при условие, че покриват критериите за приемане, включително добросъседски отношения, взаимно зачитане на общата ни история на Балканите и на общите ни ценности, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът заяви още, че в защитата на сигурността страната ни трябва да бъде интегрирана глобално, но да бъде ефективна и силна локално.

Той определи изготвянето на проектозаконите в сектор "Сигурност" като голямо постижение на българските институции и на парламентарно представените политически партии. Държавният глава изтъкна, че за първи път в историята на България има пълен консенсус по продължаване на реформата в сектор "Сигурност", проектозаконите са публикувани в интернет, ще има обществени обсъждания, има съвместна работа на всички парламентарно представени политически сили, Съветът за сигурност към МС работи активно.

Държавният глава отбеляза, че конференцията съвпада с годишнина от атентата в Ню Йорк преди 11 години. Той посочи, че „след тази дата международните отношения и светът са много по-различни и всички ние осъзнаваме опасността и последствията от съвременния тероризъм”.

„За съжаление грозното лице на тероризма не ни подмина“, посочи Плевнелиев. Той заяви, че рано или късно извършителите и поръчителите на атентата от 18 юли в Бургас „ще бъдат разкрити и справедливо наказани”.

Президентът Росен Плевнелиев коментира още, че одобрява публичното изслушване на кандидатите за членове на Висш съдебен съвет. Той заяви, че възвръщането на доверието на гражданите към системата на правораздаване е изключително важно и изрази надежда най-достойните от кандидатите да влязат в новия ВСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase