Борисов видя провокация срещу кабинета. Снимка: БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов призова ВСС да изслуша уволнената съдийка Мирослава Тодорова и след това да се вземе окончателно решение, съобщиха от пресслужбата на МС.

Междувременно правосъдният министър Диана Ковачева директно призова ВСС да намери начин да преразгледа решението, тъй като имало съмнения, че действа с двоен аршин.

Вчера Тодорова беше дисциплинарно уволнена заради забавянето на мотивите на три дела. Решението на кадровиците в съдебната система предизвика бурна реакция както на магистрати и неправителствени организации, така и на опозицията в парламента.

Висшите магистрати бяха критикувани, че изпълняват политическа поръчка на Цветан Цветанов, който публично влезе в конфликт с Мирослава Тодорова.

Oще по темата

„Не бива да се забравя, че този ВСС беше избран от предишното Народно събрание с гласовете на партиите на Сергей Станишев, Даниел Вълчев и Ахмед Доган. Мисля, че би било огромен жест към демократичното ни общество съдия Мирослава Тодорова да бъде изслушана от ВСС и след това да се вземе окончателно решение”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той отново повтори, че решението на ВСС, чиято репутация в обществото била противоречива, е чиста провокация, насочена срещу кабинета.

„Решението е взето без дебат, въпреки предложението на правосъдния министър Диана Ковачева за това. Има данни и за други подобни случаи, които не са завършвали с такова тежко наказание и дори са оставени без санкция. Затова подобно решение, взето няколко дни, преди да бъде публикуван докладът на ЕК, определям като провокация, която обслужва други политически проекти, и е пряко насочена срещу кабинета”, категоричен е Борисов.

Правосъдният министър Диана Ковачева беше категорична, че има извършени тежки нарушения свързани със забавяне на дела, но спорът бил доколко е обективно наказанието на Тодорова. Тя била направила и справка за последствията при други подобни случаи.

„Може да се каже, че не се мери с еднакъв аршин и може би е добре ВСС да преосмисли решението си и да намери начин да го преразгледа”, призова министърката.

Президентът Росен Плевнелиев пък е обезпокоен от поредното решение на Висшия съдебен съвет, което създавало усещането за необективност.

Той посочи, че не може да не е притеснен, когато съдиите в страната протестират.

„Разбира се, аз като президент не мога да навлизам в детайлите на решенията, но съмненията за необективност са поредният проблем, който старият ВСС произвежда в последните дни”, заяви Плевнелиев. 

Министърът на външните работи Николай Младенов пък определи решението за уволнението на съдия Мирослава Тодорова като изключително ненавременно.

"Не знам какво ще пише в доклада, той се пише от ЕК, но за мен това решение е изключително ненавременно. Дори и да има такива основания, каквито са описани, те трябва да се прилагат с еднакъв аршин към всички в рамките на ВСС", заяви Младенов отговор на въпрос дали смята, че уволнението на съдия Мирослава Тодорова ще бъде отразено в предстоящия доклад на ЕК и ще повлияе негативно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

172

ПАРАДОКСА БОРИСОВ

преди 11 години

С. Паси: България е един парадоксИма един невероятен парадокс - всички световни изследвания показват, че българите са сред най-нещастните народи, редом с Камерун, например. А те не са нито членове на ЕС, нито имат 1300 годишна история, а в това време нашият премиер е от най-щастливите, каза бившият външен министър Соломон Паси пред БНР. Това правителство получи на тепсия постигнатото от предишните - членството на България в ЕС. Но заедно с това няма стратегия затова, няма стратегия дори какво да прави в следващите 20 дни. И ако всяка страна, член на ЕС знае какво е мястото и в Общността, България е като едно отворено буре насред морето, направи сравнение Паси. Това е първото, което трябва да направим - да имаме своя визия, стратегия за бъдещето, счита той. Второто нещо, от което имаме необходимост е да намерим своята ниша в ЕС, ние не знаем какво правим

171

анонимен

преди 11 години

Анонимен , пак нещо не схванах? За Страсбург-кой на кого плаща и с чий пари. Та да си дойдеме на думата. Ако е виновна съдия Тодорова да я освободят. Ама....колко са съдиите , които също пресрочват дела? Пишете общо за правосъдието и една и съща мярка за всички,Дори и за близка приятелка на Министър, ако и тя е бавела дела. И имам едно страно усещане , че няколко души от престъпният свят / или политическият/,ни заливат с едни и същи коментарии???

170

Анонимен

преди 11 години

*** е дал на мръсника Каратанчев поста ДИРЕКТОР на Академик.Защо ли????????

fallback