Съдия Мирослава Тодорова. Снимка: humanoftheyear.org

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова заради забавени мотиви по три дела.

Тя е и председател на Съюза на съдиите в България, който системно критикува работата на Висшия съдебен съвет, а самата Тодорова публично се конфронтира и с вътрешния министър Цветан Цветанов.

"За" отстраняването й гласуваха 19 от членовете на ВСС, против бяха трима, а двама се въздържаха.

Още по темата

Тодорова беше предложена за уволнение заради дело за отвличане и изнудване, по което забавила мотивите с 5 години. Поради тази причина то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност. Към това бяха прикрепени и други две дела, по които Тодорова също забавила мотивите.

На излизане от днешното заседание на ВСС главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд Георги Колев отказаха да коментират защо Тодорова е уволнена.

През януари ВСС санкционира Мирослава Тодорова с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради това, че е забавила 57 дела.

Тодорова влезе в явен конфликт с вътрешния министър Цветан Цветанов, след като той изрази съмнения, че съдийката обслужва интересите на организираната престъпност.

Като причина за подозренията си МВР шефът посочи забавянето на делото за наркотрафик срещу сочения за емблематичен подземен бос Васил Маникатов.

Председателят на Съюза на съдиите от своя страна обвини Цветанов, че уронва престижа на правосъдието и заведе дело за клевета срещу него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase