Снимка: архив, Булфото

Настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще може да избере новия главен прокурор, реши парламентът при гласуването на промените в Закона за съдебната власт.

НС промени сроковете, в които се извършва процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд (ВКС), на Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор.

Процедурата се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца преди изтичане на мандата.

По сегашния закон тя се откриваше не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец преди изтичане на мандата.

Мандатът на Борис Велчев изтича на 19 февруари 2013 г. С гласуваните промени още на 19 август сегашният ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври, може да започне процедура по избор на нов обвинител №1.

Още по темата

"Тези текстове са конюнктурни и целта им е този ВСС да избере "тримата големи" в съдебната власт, чиито мандат изтича съвсем скоро", възрази червеният депутат Янаки Стоилов.

Колегата му Любен Корнезов директно попита дали този състав на ВСС ще избира новият главен прокурор.

Искра Фидосова от ГЕРБ обаче обясни, че направеното предложение не е конюнктурно, а се предлага нова процедура, изискваща по-продължително време. Това ще даде възможност за прозрачност, посочи тя.

От ДПС пък смятат, че се залага възможността изборът да бъде извършен от два различни състава на ВСС.

По-рано днес главният прокурор Борис Велчев заяви, че няма против изборът на нов обвинител №1 в държавата да бъде изтеглен напред във времето, но пък призова наследникът му да бъде избран от онзи ВСС, който има легитимността да работи в следващите пет години.

Вицепрезидентът Маргарита Попова, която преди това беше министър на правосъдието, вече обяви, че не е добра идея настоящият Висш съдебен съвет да избере нов главен прокурор.

ВСС няма да бъде избиран пряко от гилдията, реши още парламентът. Членовете на съвета ще се избират не по-късно от един месец преди изтичането на мандата.

Кандидатите за членове на ВСС ще трябва да представят декларация за имотното си състояние и произхода на средствата за придобиването на имуществото си.

Парламентът прие изборът за членове на Висшия съдебен съвет да се извърши до 28 септември 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase