Борисов не се интересувал от конгреса на БСП. Снимка: архив, БТА

ГЕРБ работи за самостоятелно управление и сбъдна мечтите на сините. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия по повод развода на СДС и ДСБ.

Той отхвърли твърденията на Мартин Димитров, че зад разделението сред десните стои дългата ръка на ГЕРБ.

"Каква е драмата, понеже вие използвате тази дума в дясно, и по-точно СДС и ДСБ. ГЕРБ изпълни всички техни мечти. Те мечтаеха някой да дойде да развали "Бургас-Александруполис". ГЕРБ дойде и свърши тази работа. Те мечтаеха някой да намери сили да каже проектът "Белене" е прекалено скъп за възможностите на българите и да го прекрати. Дойде ГЕРБ, свърши това. Те мечтаеха да дойде някой, да наложи финансова дисциплина, да свали бюджетния дефицит под 2%. И това се случи", изреди Борисов.

В отговор на въпрос дали решението на СДС да се откаже от коалиция с Костов, отваря възможност ГЕРБ да се коалира с тях, Борисов изтъкна:

"ГЕРБ работи за самостоятелно управление. Винаги съм казвал, че СДС и ДСБ са наши сестрински партии, по много теми имаме общи позиции, начинът на постигане на целите е различен. Мартин Димитров, разбрах, че снощи е бил в едно шоу (Шоуто на Слави) и това ме плаши, че веднага е отишъл точно в това шоу, което категорично е казало, че подкрепя г-жа Кунева. И там говори за дълги ръце, крака. Аз действително имам дълъг крак, но то е само когато играя футбол", допълни премиерът.

Още по темата

Той посъветва ДСБ и СДС да се стегнат и да работят, след като имат претенции, че могат да управляват по-добре.

"Аз само мога да ги посъветвам като лидер на партия, че когато се съмняваш в своите сили и търсиш коалиция още преди изборите, това не е добре за самата партия. Да се стегнат, да работят. Имат претенции – и едните, и другите, че са най-добрите експерти при тях, от какво се притесняват", попита риторично Борисов.

Относно предстоящия конгрес на БСП премиерът отговори, че от 90-та година, когато не е задължително да гледаме конгресите на БКП, не се интересува от тях.

"Да си избират когото искат, когото и да изберат – никаква работа. Единият (Станишев) е известен със заменките си, другият (Първанов) е известен с помилванията си, който и да изберат никаква разлика", отсече Борисов.

В коментар за истинските причини за оставката на шефа на НСО Димитър Димитров премиерът заяви, че последния път, когато го е видял, е било на 6 май. Борисов беше категоричен, че до него доклад за работата на службата не е достигал.

"Когато президентът е водил тези разговори относно освобождението му от поста в НСО, той си е взел решението", заключи премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase