Снимка: БГНЕС

Протестът във висшите училища, анонсиран за идния понеделник се отлага, стана ясно след среща между премиера Димитър Главчев и синдикатите.  

Постигната е договореност още 40,7 млн. лева да бъдат отпуснати за висшето образование, съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният премиер Димитър Главчев след среща с представители на синдикатите. Това е постигнато в резултат на разговори между вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, министъра на образованието проф. Цоков и представители на синдикатите, уточни служебният премиер.

"Беше постигната договореност за още 40.7 милиона да бъдат отпуснати. Заслугата е както на синдикатите, както и първия път, когато бяха 39 милиона, за който ви съобщихме онзи ден, когато пак ви казахме, че ще бъдат продължени разговорите. В резултат на тези продължени разговори можем да кажем, че има още 40,7 млн. лева, които ще бъдат разпределени по начин, който ще ви бъде обяснен".

Малко преди това Общото събрание на Съвета на ректорите, ръководителите на 44 висши училища и университети обявиха 20-ти май за ден, в който за първи път от много години академичните институции няма да отворят врати.

През последните няколко дни фокусът на вниманието на българското общество е привлечен върху абсурдната ситуация, в която е оставена да функционира системата на висшето образование, която ние ректорите сме призвани да управляваме. Това се казва в позиция на Съвета на ректорите, която бе изпратена до медиите преди брифинга в Министерски съвет между синдикатите и властта, на който стана ясно, че се отпускат още 40,7 млн. лева за ВУЗ-овете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase