Аню Ангелов участва в тържествения ритуал по посрещането на военнослужещите от 11-та рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар Снимка: БТА

Не смятам да налагам дисциплинарно наказание за пилотите, управлявали падналия изтребител МиГ-29. Това заяви в Ямбол министърът на отбраната Аню Ангелов.  Той беше категоричен, че пилотите са действали изключително професионално и правилно.

Според предварителния доклад на разследващите причината за инцидента е пилотска грешка.

С риск дори да закъснеят за катапултиране са предотвратили тежки последици за хората, земята и инфраструктурата в района. Това е тяхното достойнство, посочи още министър Ангелов и допълни, че единствено съдът може да реши дали пилотите са виновни или не. 

Изтребителят МиГ-29 се запали при полет в четвъртък и падна близо до пловдивското село Голям чардак. Двамата пилоти успяха да катапултират и бяха настанени за лечение в болница.

Още по темата
Майор Илия Дойчинов трябва да бъде изписан днес, състоянието му било добро и той щял да носи един месец специален корсет за стабилизиране на гръдните му прешлени.

На другия пилот - капитан Петър Методиев, предстои да му бъде направена стабилизираща операция на два лумбални прешлена. Инцидентът стана при учебен полет по време на българо-американското учение "Тракийска звезда", което се провежда на авиобаза Граф Игнатиево.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase