Огнеборци потушават пламъци в отломките на изтребителя. Снимка: Булфото

По първоначална информация единият от пилотите на изтребител МиГ-29, който се самозапали и падна тази сутрин на 10 км от авиобаза Граф Игнатиево, е с два счупени прешлена на гръбначния стълб, съобщи генерал-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили на Българската армия. Фрактурата се е получила при катапултирането на седалката.

Инцидентът е станал към 10.35 часа, когато при излитане на борда на учебно-боен самолет МиГ-29  е възникнал пожар. От задната част на машината излиза пламък с дължина около 10 м.

По указание на ръководителя на полети пилотите са насочили самолета в безопасно направление и на височина около 200 м са катапултирали успешно на 1,5 км източно от с. Голям чардак. Машината се взривява на земята.

Освен пострадалият Петър Методиев от екипажа на изтребителя е и майор Илия Дойчинов, който е в добро здравословно състояние. И двамата са настанени във Военна болница в Пловдив. Няма пострадали цивилни в района на инцидента.

Още по темата
"Двамата пилоти постъпиха правилно, като катапултираха и насочиха самолета на безопасно място", заяви генерал-майор Константин Попов.

Той е наблюдавал от командната кула в Граф Игнатиево военното учение. Командирът на ВВС е разговарял с пилотите, които били леко изплашени след инцидента, но се държали мъжки.

Изтребителят се е разбил на около 500 метра от двама овчари.

"Видях две седалки да излитат във въздуха. Самолетът гореше като ракета, след което се разби и изгоря за секунди", разказа пред Dnes.bg Стоян Станчев.

Районът, където стана инцидентът, е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на Спешна помощ, на противопожарната служба и на Военната полиция.

Катастрофиралата машина е преминала задължителния технически преглед преди полет. Тя е с удължен ресурс, както всички самолети от модификация "МиГ-29", и участва в даването на дежурства по охрана на въздушното пространство по линия на НАТО.Генерал Попов каза, че вчера самият той е летял на тази машина.

Води се разследване за причините за инцидента. Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП-ден на съвместната българско-американска тренировка "Тракийска звезда-2012 г." е отменен, съобщиха от Министерството на отбраната.

На мястото на инцидента е и военният министър Аню Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase