Министър Аню Ангелов Снимка: БТА

Пилотска грешка е причината за катастрофата с изтребителя МиГ-29 миналата седмица.

Това сочи предварителният доклад на разследващата комисия, съобщи военният министър Аню Ангелов.

Инцидентът се дължи на "грешка в експлоатацията на летателната техника при излитане", е записано в доклада.

Ангелов не уточни какво точно се е случило, но отдаде случая на това, че пилотът е отклонил вниманието си за секунда при излитането.

Изтребителят МиГ-29 се запали при полет в четвъртък и падна близо до пловдивското село Голям чардак. Двамата пилоти успяха да катапултират и още се лекуват в болница.

Още по темата

Майор Илия Дойчинов ще бъде изписан утре, състоянието му било добро и той щял да носи един месец специален корсет за стабилизиране на гръдните му прешлени.

Другият пилот - капитан Петър Методиев, ще легне утре на операционната маса, за да му бъде направена стабилизираща операция на два лумбални прешлена.

Инцидентът стана при учебен полет по време на българо-американското учение "Тракийска звезда", което се провежда на авиобаза Граф Игнатиево.

Военният министър не уточни дали срещу летците ще има дисциплинарни наказания и дали прокуратурата ще им образува наказателно производство.

Аню Ангелов отново отхвърли възможността инцидентът да се дължи на недостатъчния брой летателни часове. Окончателният доклад за инцидента ще бъде готов до 21 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase