Яне пита кой бил Трайчо Трайков. Снимка: Impact Press Group

Лидерът на РЗС Яне Янев се закани да реже привилегиите на Георги Първанов.

"Още тази седмица ще внеса промени за изменение на закона, уреждащ привилегиите на президента. Ще запишем текст, според който президентите, които успешно се занимават с политика след мандата си или заемат постове в партиите, да нямат привилегии", обяви той пред TV 7.

Според него по сега действащата нормативна уредба Георги Първанов е получил от държавата 200 кв. м място, в което си е разположил офис, 30 хил. лв. за сътрудници и 20 хил. лв. за офис оборудване.

"Не се държи като експрезидент, а като партиец. И всичко това е на гърба на данъкоплатеца", защити тезата си Янев.

Затова той ще предложи опитите на държавен глава да участва в политиката, които се увенчаят с успех, да го лишават от държавните привилегии – офис, кола, секретарка.

"Промените трябва да минат, иначе е несправедливо. Сега Георги Първанов с парите на държавата си прави кампанията на БСП. Когато Петър Стоянов беше председател на ОДС не ползваше тези привилегии. И така е справедливо", добави Яне Янев.

Той е убеден, че няма битка между Борисов и Първанов, защото Георги Първанов е "минала вода" и не е интересен. Янев подкрепи смените в кабинета.

"Най-важното е, че Борисов е смел. Тримата преди него нямаха мъжество и смелост. При тройната коалиция беше много трудно да се смени дори заместник-министър", показват наблюденията на Яне Янев.

"Кой беше Трайчо Трайков? Не го познавам!". Така лидерът на РЗС отвърна  на въпроса какъв е коментарът му за последните рокади в правителството.

Янев обясни, че не е виждал Трайков по време на митингите, не е прочел нито ред от него политическа позиция.

"Трайков министър на Бойко Борисов ли беше или на Костов?", попита още депутатът по повод опитите на опозицията, най-вече синята, да защити енергийният министър в оставка.

Янев иронизира и идеите, които се лансират, че Трайков може да стане политик.

"Дрън-дрън ярина", отсече той и допълни, че според него Трайчо не може да стане не просто политик, но дори и портиер на Министерски съвет.

"Поради простата причина, че той никога не е изработвал депутатски мандат. Никога не е формулирал послание. Никога не е формулирал политическа теза. Това бяха едни момчета, които Бойко Борисов ги събра", добави лидерът на РЗС.

По думите му Трайков дори не можел да се направи на мъж.

"Ако беше мъж , щеше да скочи на Борисов яко, силно с бутоните и да каже – защо така, а той и това не прави. Подкокоросва го Костов, пише му бележки като на първолак и той отива пред камерите да се обяснява, без да бъде убедителен", заключи Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase