Цветан Цветанов Снимка: архив, БТА

Станишев се скри зад Моника Йосифова заради скандала „Хохегер". Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред Дарик радио.

Вече стана ясно, че депутатите от ГЕРБ са внесли в парламента предложение за създаване на временна анкетна комисия за разследване на скандала с австрийския лобист Петер Хохегер.  

Покрай разследването в Австрия стана ясно, че правителството на Сергей Станишев е платило на Хохегер 1,5 млн. лв., за да подобри имиджа на България. Лобистът пък наел жената, с която соцлидерът съжителства, Моника Йосифова и нейната пиар агенция "Актив груп". Самата Йосифова призна преди два дни, че е получила 382 000 евро за работата си.

По думите на Цветанов премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов от кавалерско чувство се извинили на Йосифова.

"Какво съм казал аз, за да се търси някакво извинение? В момента трябва да се направи анкетна комисия, да види дали Сергей Станишев като министър-председател е направил нещо, което е възложил, което е излишно, да видим какъв е ефектът за имиджа на България. Нали идеята е, че трябва да се лъсне имиджът на страната ни, след като сме влезли в ЕС", посочи Цветанов. 
 
"Сключен е договор 2008 г. След тази година на база корупция, проблемите с организираната престъпност бяха спрени всички еврофондове, имаше негативни доклади 2008, 2009 г. и всъщност реално са дадени 1,5 млн., за да се разхвърлят между определени лица. И тук няма нищо общо Моника Йосифова, а има общо бившият премиер на страната Сергей Станишев.
 
И понеже той винаги е бил много страхлив човек, никога не е поемал отговорности, се скри зад неговата жена, с която живее на семейни начала, за да може тя да излезе и да поеме евентуално този удар", изтъкна вътрешният министър.
 
"Тук проблемът не е Моника Йосифова. Тук проблемът е начинът, по който се харчат пари на българския данъкоплатец и дали не се заобикалят определени механизми, за да може определени пари да се усвоят" , допълни той. 
Още по темата
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase