Найденов нямал лични нападки към Моника Янова. Снимка: Impact Press Group

Няма персонална атака срещу Моника Янова като спътница на лидера на БСП Сергей Станишев.

Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов bTV по повод заканите на Янова да го съди, защото замесил името й в лобисткия скандал в Австрия.

Двойката Станишев-Янова беше намесена в скандала около разследвания в Австрия лобист Петер Хохегер. През 2008 година неговата PR агенция получила поръчка от кабинета на тройната коалиция да проведе кампания за „лъскане имиджа” на България.

Според австрийския вестник „Ди Пресе” част от парите, получени от българското правителство, са отишли в джоба на австрийския вътрешен министър. Друга част се е върнала в PR агенцията на Моника Янова.

Днес Найденов заяви, че той е цитирал само коментари в австрийската преса и от австрийския парламент.

„Темата се отвори в австрийското общество и по тази логика Моника Янова трябва да съди австрийските парламентаристи и австрийските вестници“, добави земеделският министър. 

Според него на повдигнатите покрай лобисткия скандал въпроси трябва да се дадат отговори.

„Един от тези въпроси е морално ли е да се харчат милиони за нещо имагинерно – да лъскат имиджа на България, а по същото време са спрени европейските средства за България. Плаща се за нещо, което всъщност не е свършено”, смята министърът.

„Ако е лъскан имиджът на България, защо ни спряха европейските средства, защо идваха тези лоши доклади?”, запита той.

Според Мирослав Найденов парите са хвърлени на вятъра.

"Сега се разследват депутати от австрийския парламент, така че това си е сериозен скандал. Ние сами си петним името", допълни министърът.

Той уточни, че Моника Янова е печелила поръчки и при сегашното управление, но е важно как се изпълняват договорите. "Това показва, че няма персонална атака срещу нея", завърши Мирослав Найденов.

„Репресия срещу Моника Янова няма. Не ми се иска да навлизам в битовизми - кой до кого е близък и кой с кого се смее”, коментира депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Контрапункт на неговото мнение изказа Антон Кутев от БСП, който заяви, че битовата тема е била вкарана от хора от управлението – Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. 

По думите му имиджът навсякъде струва пари, а политиката се прави с имидж. „Ако ГЕРБ бяха дали достатъчно пари, може би вече щяхме да сме член на Шенген”, изведе като вероятност депутатът.

„Мислите ли, че ако имаше престъпление, досега Цветанов нямаше да е арестувал Станишев публично на жълтите павета? Това е кампания срещу него”, категоричен е червеният депутат.

Според него в момента "нискобюджетният цирк Цветанов" се опитва да отдели вниманието на хората от истинските проблеми.

Още по темата

Създаването на анкетната комисия по случая е необходимо за обществото, което се нуждае да знае за какво и как са похарчени парите от техните данъци, уточни Димитър Главчев.

Той дори цитира одитния доклад, с който Сергей Станишев се опита да обясни как всички обществени поръчки, дадени от неговия кабинет, са били проверени от Сметната палата.

"Изплатени са малко над 2 млн. лв. и одиторите изказват съмнения, че тази сделка е рентабилна за държавата", посочи Главчев.

Вчера на специална пресконференция Моника Янова отрече участието си в незаконна схема и заяви, че е работила за имиджа на България. PR експертът обяви, че няма какво да крие и ще предостави на депутатите договорите, които замесиха името й в лобисткия скандал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase