fallback

Скандалът с австрийския лобист Петер Хохегер претърпя странен обрат. С лобиста, разследван за политическа корупция в Австрия, са работили експертът на ГЕРБ Росица Велкова и бившият съветник на Симеон Дянков Ивайло Георгиев, както и шефът на Европейския институт Юлиана Николова. Тя бе десният кандидат за вицепрезидент на вота през 2006 г., а след това става съветник на премиера Бойко Борисов.

Покрай разследването в Австрия стана ясно, че правителството на Сергей Станишев е платило на Хохегер 1.5 млн. лв., за да подобри имиджа на България. Лобистът пък наел жената, с която соцлидерът съжителства, Моника Йосифова и нейната пиар агенция "Актив груп". Самата Йосифова призна преди два дни, че е получила 382 000 евро за работата си.

Иво Георгиев, който първо бе съветник на финансовия министър Симеон Дянков, после шеф на зала "Арена Армеец", а в момента - на НДК, също е работил за българския офис на "Хохегер".

"Работих за голямата ПР агенция Burson-Marsteller и отговарях за корпоративните клиенти. Агенцията имаше договор с "Хохегер" за Източна и Централна Европа. След като договорът бе прекратен през 2009 г., продължих да работя за Burson-Marsteller", обясни Георгиев пред "Сега".

Oще по темата

Посочената като тайнствена жена от опозицията член на борда от политици, сформиран от Хохегер, е Юлиана Николова. Тя потвърди пред "Сега", че е била в борда, като уточни, че е присъствала само на едно заседание, но не можа да си спомни кои са били другите участници. Николова заяви, че хора от нейния екип са работили за лобиста, но за сума далеч под 10 000 лв.

Тя лично не е взела нито лев. Шефката на Европейския институт отказа да назове фирмата, с която е бил договорът на Хохегер, и връзката си с нея заради клаузата за конфиденциалност в контракта, но допълни, че институтът не е участвал в сделката. Уточни, че са изготвили 12 доклада за това какви стъпки трябва да предприеме Министерският съвет.

Те обаче не са за подобряване на имиджа на страната, а за това как да преодолее негативният ефект от някои публикации, от спрените еврофондове и критичния доклад на ЕК от лятото на 2008 г. Те също, както и агенцията на Моника Йосифова, са били поканени от фирмата на Хохегер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Руди

преди 12 години

Скандалът "Хохегер" се обръща срещу ГЕРБ - Има една стара българска поговорка "Вола ровил,ровил и хвърлял пръста върху себеси" и скоро така ще стане толкова много пепел ще хвърлят върху себе си ,че няма да ги виждаме.

63

Анонимен

преди 12 години

Ехехехеее, СМЕХСМЕХ! Георгиев преди време се изказа, че бил кризисен съветник на Дянков!! Забележете- този *** преди това работил в ПР агенция :))))))) Експерт та дрънка, драги съфорумци!! Някой да се обади в НАТФИЗ и да направи справка дали нямат провалени кандидат-студенти в сегашното правителство :) Толкоз некадърна клоунада отдавна не сме имали :)))

62

Анонимен

преди 12 години

100% платена публикация

fallback