Нямам нищо, от което да се срамувам, и да прикривам, каза Йосифова. Снимка: БТА

Договорите с лобиста Петер Хохегер, който е разследван за корупция в Австрия, са абсолютно законни.

Това заяви на специална пресконференция Моника Йосифова, след като името й беше замесено в лобисткия скандал.

Тя се закани да съди тези, които я замесват скандала и посочи името на земеделския министър Мирослав Найденов.

PR агенцията на Хохегер през 2008 година е получила поръчка от тогавашното българско правителство да проведе кампания за имиджа на България. Част от парите са се върнали в България през PR агенцията на Йосифова, с която лидерът на БСП Сергей Станишев живее и имат дъщеря.

"Нямам нищо, от което да се срамувам, и да прикривам. Нищо незаконно не съм свършила. Това правя, за да издържам семейството си. Това е моята работа. Доволна съм и нямам притеснения относно работата си по тези договори. Нямам отношение към дейността на г-н Хохегер и неговото отношение с австрийските власти", отсече  Йосифова.

Още по темата

Тя подчерта, че е работила единствено за имиджа на България и че името й не е замесено в скандала в Австрия.

"Моето име се споменава във връзка с мониторинга и обществената дискусия, която има около дейността на Хохегер, но по никакъв начин моето име не е споменато с нещо незаконно, което се случва там", каза тя. 

Ставало въпрос за два договора. Единият е от 2006 г. на стойност 240 000 евро. Първият е по силата на договор между нейната агенция и Хохегер, и Пловдивския панаир. Вторият договор през 2008 г. е за 143 000 евро.

"Единствената причина за тази атака е, че живея с политика Сергей Станишев, с когото животът ме срещна. Няма конфликт на интереси и искам това да бъде ясно", отсече Йосифова.

Тя се закани да съди всеки, който се гаври с името й, изграждано 10 години. Посочи конкретно, че ще съди земеделския министър Мирослав Найденов, който в неделя обяви, че в Австрия тече разследване за пари, които са отивали към австрийски политици чрез българското правителство от времето на тройната коалиция.

Йосифова ще обсъди с адвокатите си дали да съди и вътрешния министър Цветан Цветанов, който се "изказал доста пошло за нея". МВР шефът нарече Йосифова "любовница на Станишев".

Всички папки и договори, които Йосифова има с агенция "Хохегер", ще бъдат предоставени доброволно на народните представители, „за да не си губят ценното време“, обеща тя. Вчера ГЕРБ реши да предложи да бъде създадена анкетна комисия, която да разследва случая. 

„Аз съм търговска фирма, а не държавен служител. Плащам си данъците“, защити се още Моника Йосифова. 

„Тази държава трябва да ме защитава, а не да ме мачка затова, че живея с политик. Аз не съм политик и политически няма да се изказвам. Аз имам PR агенция и с политика не се занимавам. Ще се срещна с всички депутати и ще им презентирам как да се работи за имиджа на България. Нито един политик не е свършил толкова за това, колкото аз“, каза още тя.

Йосифова отчете още, че е работила с три поредни правителства – Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов.

В момента агенцията й  работи с Министерството на икономиката и енергетиката, като стойността на договора е 50 000 -60 000 лева. Има спечелен договор и в Министерството на здравеопазване.

„Моята дейност не започва от Сергей Станишев и не приключва с края на неговото управление“, каза още Йосифова и добави, че атаката срещу нея е на политическо ниво.

Тя беше категорична, че никога не е работила с бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер. На въпрос дали е присъствала на вечеря между Щрасер и Станишев тя заяви, че няма спомен да е присъствала.

В Австрия тече разследване по подозрението, че с част от парите Хохогер е подкупвал австрийски политици. Например 100 000 евро са влезли в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер - под формата на изплатен хонорар. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase